Vadstena Pride


Välkommen till en fest i kärlekens tecken!

Nu är det fyra år sedan Vadstena Pride genomfördes för första gången. Syftet med Vadstena Pride är att öka hbtq-kompetensen i kommunen samt att lyfta upp normkritik och htbq-personers livssituation. Det övergripande målet med det här arbetet är en jämlik och inkluderande värld fri från fördomar och diskriminering.

Vadstena Pride 2021


Vadstena Pride


Utöver aktiviteter på Rådhustorget kommer det bland annat att arrangeras föreläsningar på biblioteket, konserter och teaterföreställningar.

Vill ni vara med på något sätt – kontakta Markus Lindberg, kultur- och fritidsstrateg, markus.lindberg@vadstena.se. Anmälan till paraden: camilla.mellberg@vadstena.se.

Välkommen igen, eller gör oss sällskap för första gång!

Måndag 12/9: And Then We Danced

Kl. 15.30-17.00
Filmvisning (2019), 1 h 53 min
Ett romantiskt drama om dansaren Merab som sliter hårt för att nå sin dröm om en plats i den georgiska nationalensemblen. Hans tillvaro vänds dock upp och ner när den karismatiske Irakli dyker upp. Nykomlingen väcker Merabs längtan och åtrå, känslor som innebär att han riskerar att förlora allt han har kämpat för.
Plats: Vadstena bibliotek


Vadstena Pride 2022

Tisdag 13/9: Pride i Sverige och världen

Kl. 19.00-21.00
Föredrag med Maria Jönsson.
Priderörelsens ursprung är blodigt och fyllt med frustration, ändå tänker de flesta framför allt på kärlek och glädje när de tänker på Pride. Och visst vore det fint om Pride var ett ständigt rosaskimrande evenemang där kärlek och respekt spirade. Så ser det tyvärr inte ut. Pride har varit och är en lång resa, fylld med framsteg och bakslag för hbtqia-personers rättigheter. Vi minns såklart alla dödsskjutningen i samband med Oslo Pride i somras. Kunde det varit här? Om ja, hur undviker vi det?

Välkommen till en föreläsning som guidar er genom Prides framväxt i Sverige och i världen.

Maria Jönsson är museichef på Norrköpings stadsmuseum, styrelseledamot i Vadstena föreläsningsförening och Vadstena teaterförening, aktiv som tränare och i ungdomssektionen för Vadstena handbollsförening och även aktiv i Konsensus - för Vadstenas bästa. Hon har arbetat med hbtqia-rättigheter i 20 år och var en av de som startade upp West Pride i Göteborg och Vadstena Pride.
Det är ett samarbete mellan Vadstena folkhögskola och Vadstena föreläsningsförening. Alla välkomna! Fri entré.
Plats: Arken, Vadstena Folkhögskolan


Fredag 16/9: Regnbågsfika och samtal om Pride

Kl. 15.00
Välkomna till ett samtal med Maria Jönsson om Pride och dess historia, om hur hbtqia-personers förutsättningar ser ut i Sverige och världen och om inkluderande bemötande utan omedvetna kränkningar.


Det här är er samtal där ingen behöver vara ängslig kring begrepp, att säga ”fel” - det är ett samtal för lärande grundat på respekt.
Maria Jönsson är museichef på Norrköpings stadsmuseum, styrelseledamot i Vadstena föreläsningsförening och Vadstena teaterförening, aktiv som tränare och i ungdomssektionen för Vadstena handbollsförening och även aktiv i Konsensus - för Vadstenas bästa. Hon har arbetat med hbtqia-rättigheter i 20 år och var en av de drivande i att starta West Pride i Göteborg och Vadstena Pride.
Plats: Vadstena bibliotek


Lördag 17/9: Prideparaden

Kl. 11.00 Samling i hamnparken
Kl. 12.00 går Pridetåget iväg
Kl. 12.45 är Pridetåget framme på Rådhustorget
Program på Rådhustorget
Flagghissning
Felix Hermansson håller Pridetalet
Musik och sång av
Motala och Vadstena kulturskolor
och från Vadstena Nya Teater
Gabriella Wahlström, Roland Chantre, Göran Friman


Måndag 19/9: Vadstena Regnbågsvecka - Föreläsning

Kl. 14.00-15.00
med Emilia Larsdotter.
Föreläsningen handlar om Emilias resa, att leva normöverskridande med transidentitet. Hur normer kan vara skadliga och hur vår arbetsmiljö och verksamhet blir mer inkluderande för hbtq-personer. Det handlar om hur vi är mot varandra och hur vi är mot dem vi jobbar med.
Emilia är en mycket uppskattad föreläsare och detta är en bra kompetensutveckling för alla, men kanske framför allt för er som jobbar direkt med människor.
Plats: Vadstena bibliotekVadstena Pride

Vadstena Pride

Vadstena Pride

Vadstena Pride

Vadstena Pride

Vadstena Pride