Vadstena Pride

Den 21-22 september genomförs Vadstena Pride för andra gången - nu återupprepar vi förra årets succé!

Lördagen inleds med en färgstark parad där alla får möjlighet att ställa sig bakom hbtq-personers självklara rättigheter. Därefter kommer scenen på Rådhustorget att fyllas av ett varierat program. Det blir en högtidlig invigning med regnbågsflaggning, Felix Heurlén kommer att berätta om sin hormonresa, Alva Alex Gustavsson framför sina låtar och Kevin Lehnberg framför bland annat Vadstena Prides egen låt "Stolt". En av Sveriges mest folkkära artister, Magnus Carlsson avslutar scenprogrammet med en kavalkad av hits. För visst svänger det när man tänker på "Möt mig i gamla stan" och "Kom hem"?

Vadstena Pride 2018


Vadstena Pride

Utöver aktiviteter på Rådhustorget kommer det bland annat att arrangeras föreläsningar på biblioteket och nycirkus i Hamnparken.

Syftet med Vadstena Pride är att öka hbtq-kompetensen i kommunen samt att lyfta upp normkritik och hbtq-personers livssituation. Det övergripande målet är en jämlik och inkluderande kommun fri från fördomar och diskriminering. Vadstenas första Pride blev en makalös succé med 900 deltagare i paraden.

Vill ni vara med på något sätt – kontakta Maria Jönsson, kultur- och fritidschef, maria.jonsson@vadstena.se.

Välkommen igen, eller gör oss sällskap för första gång!

Vadstena Pride


Program 2018

Fredag 21 september

ALLT DU BEHÖVER VETA OM HBTQ
- eller i alla fall en bra start

Föreläsning med Frida Ohlsson-Sandahl
9:00–12:00 i Arken, Vadstena Folkhögskola

Frida är en inspirerande föreläsare som jobbar med frågor rörande normkritik, intersektionalitet, genus, jämställdhet, tillgänglighet, anti-diskriminering och föreningsutveckling. Frida är utbildad sociolog och har lång erfarenhet av ledarskap och mångfaldsarbete.

Syftet med utbildningen är att öka åhörarnas medvetenhet och kunskap kring normer och likabehandling med HBTQ-frågor som utgångspunkt. Utbildningen kommer vara interaktiv med tid för frågor. Utbildningen baseras i stort på boken INKLUDERA som Frida skrivit och som fungerar som ett mycket bra verktyg för det fortsatta arbetet.

Kunskap om normer och maktstrukturer och vad de innebär i fråga om hur vi förhåller oss till varandra.

Genomgång av HBTQ med bl.a. förklaring av olika termer, normer och med ett samhällsperspektiv.

Vad likabehandling utifrån ett jämställdhet- och jämlikhetsperspektiv innebär och hur det kan bidra till mer inkluderande sammanhang med särskilt fokus på HBTQ-frågor.

Praktiska idéer och tips åhörarna kan använda i sin vardag.

Anmälan till denna föreläsning tas emot av .


DET ÄR FÅ SOM TALAR OM DEM

Föredrag med Pia-Kristina Garde
16:00 i församlingshemmet, Svenska kyrkan

”Det är få som talar om dom”- Om HIV/AIDS, de som drabbades och de som fanns runt omkring i början av epidemin i början av 80-talet. Föredrag av vadstenabon Pia-Kristina Garde som under hösten 2018 släpper boken med samma namn.

Enkelt kaffe och samtal.


MÄSSA I REGNBÅGENS TECKEN

18:00–18:45 i Vadstena Klosterkyrka


GENUSFRÅGOR OCH NORMMEDVETANDE

Föredrag med Robin Nord från Qutie (hbtq-förening i Motala)
19:00 i Vadstena Klosterkyrka

Robin Nord från Qutie (hbtq-förening i Motala) håller föredrag om hbtq, genus, könsidentitet, normer mm.


Lördag 22 september

KNYTIS-FRUKOST

Robin Nordh från Qutie håller i frukostsamtal om hbtq, genus, könsidentitet och normer.
09:00-10:00 i Hamnparken

Ta med din frukostkorg och all kärlek du har. Här laddas det inför paraden!


PRIDE-PARADEN

10:00 Samling i Hamnparken
11:00 Prideparden avgår från Hamnparken

Ingen Pride utan parad. Här finns många möjligheter; samla ihop dina kollegor, din idrottsklubb eller förening, ditt kompisgäng eller gå som privatperson. Alla är lika välkomna!

Organisationer, föreningar eller företag som vill gå som ett eget ekipage med eget budskap, till exempel om alla människors lika värde måste förhandsanmälan sig. Då kan ni ha era egna profilkläder, plakat och loggor.

Organisationer, föreningar och företag ska anmäla sig till paraden. Det gör ni genom att skicka ett mail till .

Ni är naturligtvis också välkomna att gå i paraden som privatpersoner – då behövs ingen föranmälan.


PRIDETORGET

10:00–16:00 på Rådhustorget

Pridetorget är en mötesplats där organisationer, föreningar och företag kan presentera sin verksamhet och berätta om hur de ställer er bakom mänskliga rättigheter, med särskild tonvikt på hbtq-personers rättigheter.

På Pridetorget är även Pridescenen placerad. Här äger invigningen och det stora scenprogrammet rum mellan 12:00 och 14:30.

Vill ni vara med här, anmäl er till .


INVIGNING

12:00–12:30 på Pridetorget

Välkommen till Vadstena Prides högtidliga invigning. Med stolthet hissas regnbågsflaggan som en symbol för mångfald och kärlek. Årets invigningstalare är Tasso Stafilidis, ordförande för West Pride i Göteborg. Tasso är skådespelare, författare och tidigare riksdagsledamot – hans stora engagemang för hbtq-personers rättigheter har gjort honom till en av de främsta och mest omtyckta förespråkarna i Sverige.


SCENPROGRAM

12:30–14:30 på Pridetorget

Scenen på Rådhustorget kommer att fyllas av ett varierat program. Felix Heurlén kommer att berätta om sin hormonresa, Alva Alex Gustavsson framför sina låtar och Kevin Lehnberg framför bland annat Vadstena Prides egen låt "Stolt". En av Sveriges mest folkkära artister, Magnus Carlsson avslutar scenprogrammet med en kavalkad av hits. För visst svänger det när man tänker på "Möt mig i gamla stan" och "Kom hem"?


BOKSIGNERING: VADSTENASONEN MARCUS JARL

09:00-10:00 i Mikrokosmos bokantikvariat, Storgatan 19

TUSEN BITAR är en berättelse om kärlek – men också om hat. Om kärlek mellan två män och om människorna som hatar den kärleken kraftfullt. Och om vad som händer när deras vägar kolliderar.


INGET KALAS UTAN KNAS

15:00–16:00 Hamnparken

Östgötateatern är tillbaka i Vadstena med en energifylld nycirkusföreställning för hela familjen med fyra glada och galna cirkusartister. Jonglering, svindlande luftakrobatik, spännande balansnummer och roliga överraskningar.

Ta med någonting att sitta på och gör er beredda på att hänföras.


SÅ MINNS VI SÅ FINNS VI
- OM HBTQ, RASISM & NAZISM

Visning av utställningen med Vladimir Medvedev och Dimitrii Logvinenko (fotograf)
16:00 i Vadstena Klosterkyrka

Om hbtq, rasism & nazism En text- och fotoutställning producerad av Halib Pride, Borås stad och RFSL Sjuhärad. Utställningen binder samman berättelser med historiska vittnesmål under förintelsen. I utställningen möter vi 11 personer porträtterade och intervjuade av Amina Ndinda Mutunga och Stina Nilss. Foto: Dmitrii Logvinenko och Viktor Andersson.


KÄRLEKENS PRIS

18:00–20:00 i Aulan på Petrus Magniskolan

Kärlekens Pris är en föreställning om hur livet kan vara en balansgång på en skör tråd mellan liv och död. Genom olika vittnesmål får vi följa med med på en resa i olika delar av världen och även här hemma i Sverige och berättelserna varvas med sånger av Jaques Brel och Vladimir Vysotskij.
Medverkande: Tasso Stafilidis och pianisten Kasper Frondelius

Anmälan sker till .


Vadstena Pride


Så minns vi, finns vi
En text- och fotoutställning producerad av Halib Pride, Borås stad och RFSL Sjuhärad.

Så minns vi, finns vi

Om hbtq, rasism & nazism

En text- och fotoutställning producerad av Halib Pride, Borås stad och RFSL Sjuhärad. Utställningen binder samman berättelser med historiska vittnesmål under förintelsen. I utställningen möter vi 11 personer porträtterade och intervjuade av Amina Ndinda Mutunga och Stina Nilss.

Foto: Dmitrii Logvinenko och Viktor Andersson.

Utställningen visas i Vadstena klosterkyrka
7 – 29 september.

Öppettider Vadstena klosterkyrka
Måndag-torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-19.00
Lördag och söndag 10.00 -16.00

Visning av utställningen med Vladimir Medvedev och Dimitrii Logvinenko (fotograf) 22 september kl. 16:00


Den normfria naturen
Guidning på naturum Tåkern

naturum Tåkern: Den normfria naturen

I samband med Vadstena Pride den 22 september kommer naturum Tåkern ha en guidning om den normfria naturen kl 10-11.30.

Ses två svanar på Tåkerns vatten antas det oftast vara en hona och en hane, men så behöver inte vara fallet. Det kan vara två honor eller två hanar som valt att bilda familj tillsammans. I naturen finns samkönade par, djur som byter kön, organismer med två kön, fäder som föder barn och mycket mer som inte faller inom "normen".

Vårt samhälle styrs ofta av dessa normer som ibland sägs vara "naturliga". Men vad är egentligen "naturligt"? Följ med på guidning i naturens mångfald där inga normer finns.

Kostnad 60 kr/vuxen och 30 kr/barn.