Om oss

UpplevVadstena.se
Nya guiden till Vadstena, Vättern, Tåkern, Omberg & Dal

UpplevVadstena.se är ett fristående projekt och publicerades för första gången november 2015.
Sedan dess har UpplevVadstena.se utvecklat sig till Vadstena-, Omberg- och Tåkernbygdens ledande digitala besöks- och evenemangsguide.

Sevärdheter och evenemang presenteras med helhetssyn och i sin geografiska, kulturella och historiska kontext.
Informationsvägarna är korta, menystrukturen tydlig och navigationen enkel.
Evenemangsinformationen är traktens bästa med skrollbart kalendarium samt programsidor för föreläsningar, guidningar, konserter, teater, utställningar och andra evenemang.
Innehållet är tillgängligt på svenska, tyska och engelska.
Antalet besökare på UpplevVadstena.se ligger per år i samma storlek som antalet besökare på Omberg eller i Vadstena klosterkyrkan.

UpplevVadstena.se är ett vinnande koncept!


UpplevVadstena.se - 8 år

Den 2 november 2023 var en glad dag: då firade upplevvadstena.se sin 8:e födelsedag. Den 2 november 2015 gick sajten online och tog emot sin första besökare.


Från koncept till Vadstena, Omberg - Tåkernbygdens mest uppskattade besöks- och evenemangsguide

Historien om UpplevVadstena.se är dock ännu äldre. Inom guidekåren hade man klagat på att Vadstena knappt fanns representerat på internet som en plats att besöka. Jag var själv guide på Hospitalsmuseet 2014, och det fanns knappt någon information om det på internet.

Därför skrev jag - Bernd Beckmann - konceptet till en digital reseguide och skapade kort därefter även en visualisering. UpplevVadstena.se var inte tänkt att bli en katalog av företagsannonser, vilket var en vanlig form av besökssidor på den tiden och ofta fortfarande är fallet idag.

Det fanns knappast något intresse från kommunen. Den 2 november 2015 publicerade jag UpplevVadstena.se på egen bekostnad. Kort därefter lades den första evenemangskalendern till.

Det tekniska konceptet var mycket modernt. Det kallas "responsive webdesign", dvs. en och samma kod används för alla skärmstorlekar (webbläsarfönster), layouten anpassas automatiskt till webbläsarfönstret.

Andra turistsajter kunde på den tiden inte visas på smartphones eller behövde en "app" för Apple och en annan för Android. UpplevVadstena.se klarade sig utan.

Vid den här tiden grundades även Kulturförgreningen Ugglan i Vadstena, som planerade att ge ut en egen kulturtidskrift ("FOLIO"). UpplevVadstena skulle förse Folio med en evenemangskalender för tre månader. Så blev det också i de första fem numren, sedan lades evenemangssektionen ner.

Den levde dock vidare på UpplevVadstena.se och kompletterades med programsidor för teater, föreläsningar, konserter och utställningar, och är Vadstenas viktigaste evenemangsinformation.


UpplevVadstena.se - ett vinnande koncept

Till sin stora förvåning tilldelades UpplevVadstena 2016 ovationspriset av Vadstena Sparbank. Därmed uppmärksammades det "revolutionerande" konceptet med UpplevVadstena.se.

Det tog knappt två år att fylla sajten med det ursprungligt planerade innehåll. Men tiden stod inte stilla och utvecklingen fortsatte. År 2020 tilldelades UpplevVadstena återigen Vadstena Sparbankens ovationspris. Då belönades möjligheten att installera UpplevVadstena som en progressiv webb-app på smartphones och datorer. UpplevVadstena.se installeras i så fall som en app och använder en större yta av skärmen, är helt webbläsarebaserad och förbrukar väldigt lite app-minne.

Testa själv. Det finns tre ingångar för appens startsida:

www.upplevvadstena.se
www.upplevvadstena.se/evenemang.htm
www.upplevvadstena.se/omberg.htm

UpplevVadstena.se är idag en välbesökt guide. Då det var knappt 375 000 besökare under 2022. 2023 förväntar vi oss över 400 000 besökare, vilket är betydande jämfört med Sverige storstädernas turistsajter, som brukar ha cirka 1,2 miljoner besökare per år eller mer.

På sommaren är det mer än 2500 träffar per dag, på vintern (nu till exempel) är antalet besökare fortfarande 700-1100/dag. Cirka 65% kommer från sökmotorer, 25% direkt och resten via sociala medier. Majoriteten av besökarna använder en smartphone. Bärbara och stationära datorer har återigen en ökande andel och ligger på 25 %.


Utmärkt prestanda i sökmotorer

Sökmotorer utvärderade nyckelord i början av utvecklingen, senare s.k. snippets. UpplevVadstena.se kunde snabbt etablera sig och visa bra sökresultat. Under tiden går utvecklingen av sökmotorer i riktning mot "artificiell intelligens" och nya sökmotorer dyker upp på scenen. Men inte heller här behöver UpplevVadstena.se gömma sig, utan presterar mycket bra. Vi håller oss på banan!


UpplevVadstena möter framtiden

Efter åtta år är UpplevVadstena fortfarande ett självständigt och oberoende projekt. UpplevVadstena AB grundades ursprungligen för att skydda varumärket, men har tagit över domänen UpplevVadstena.se och har även registrerat upplevvadstena.com tillsammans med alvastra.se.

Allt detta och mer har blivit möjligt tack vare de många supportrarna som hotell, museer, campingplatser, B&B, caféer, gårdsbutiker, guideföretag och andra. Är du ännu inte sponsor eller har du ännu inte lagt in en annons? Med relativt små bidrag kan du vara med och även göra något för dig själv och öka din synlighet på internet.

För mig har det nionde arbetsåret börjat och jag har många nya planer. UpplevVadstena.se kommer att fortsätta att vara den ledande guiden till Vadstena, Omberg och Tåkern.

Var en del av det!

UpplevVadstena AB

UpplevVadstena AB med VDn Bernd Beckmann i spetsen bedriver konsultverksamhet, destinations- och produktutveckling.


Impressum


UpplevVadstena AB
Skedagatan 208
592 93 Borghamn
Org.nr. 559085-8576
VD: Bernd Beckmann

Kontakt
 +46 143 201 19
 +46 72 775 8938

Evenemang
 +46 143 201 19

Annonsera
 +46 143 201 19