Vägval Ombergsliden

Vandringar och promenader

Omberg erbjuder många möjligheter att upptäcka den mångfaldiga naturen på vandringar eller promenader.

Naturstigarna "Omberg och istid", "Träd och buskar" ("Skogsslingan"), Bokskogsstigen samt Orkidéstigen (vandringsleden i naturreservatet Ombergsliden) är mellan 600 m och 2000 m långa, med avstickare upp till 2,3 km. De är färgkodade och försedda med informationsskyltar och -tavlor.

Dessutom finns tre vandringsleder på Omberg (Ellen-Keys led, Älvarumsleden, Ombergsleden), varav Ombergsleden rundar hela berget och är 25,3 km lång.

Ombergsleden och vandringsleden i Ombergslidens naturreservat använder samma orange färg som markering. Det är förvirrande att hitta orange markeringar åven på andra ställen. Orientera Dig på din vandring med hjälp av en karta. UpplevVadstena.se erbjuder tillgång till onlinekartor över alla stigar och leder. Varje karta finns även som pdf-version till utskrift. Du behöver då inte ha mer än 5 g papper i fickan.

Men man kan ta en promenad även utanför de markerade vägarna. I norr såväl som i söder finns det tillräckligt med skogsstigar och vägar som kan kombineras till kortare rundslingor eller promenader.

Ombergs vandringsleder och naturstigar
Promenader på Omberg


Hl. Hjärtas Kloster


Pilgrimsvandra

Med omläggningen av Ombergsleden på Ombergs nordöstra sida i augusti 2020 inrättades två nya pilgrimsleder: (nya) Klosterleden och Jungfru Maria-rundan. Bägge två följer Ombergsleden/Östgötaleden, passerar alltså varken Ombergs hjässan, Ombergsliden, Maria Hjärtas kloster, Djurkälla eller några kalkkärr. Jungfru Maria-rundan är identisk med Ombergsledens norra avsnitt.

F.d. pilgrimslederna "Klosterleden" och "Marialeden" finns kvar och kombinerar Ombergs finaste vandringssträckor. De saknar dock egen markering och skyltning. Använd gärna UpplevVadstenas kartor och vägbeskrivningar för ortientering Lämpliga platser för raster och bön finns på nya och gamla pilgrimslederna.

Klosterleden börjar vid Alvastra klosterruin och leder till klosterkyrkan i Vadstena. Leden tillhör dem så kallade Birgittavägar, som alla har Vadstena som pilgrimsmål. I Alvastra ansluter sig Franciskusleden söderut mot Jönköping.

"Marialeden" (Omberg) är en 10,3 km lång slinga med Borghamn som utgångspunkt, lätt at gå på en eller en halv dag.

Guide kan bokas till vandring på Klosterleden och Marialeden.
Kontakta .


Guidade turer till fots

Guidning Alvastra. Foto: Wettersaga

Medan de flesta besökare gillar att upptäcka Omberg på egen hand, finns det också guidade kultur- och naturvandringar, både flera timmars (3-6 timmars) turer med picknickkorgar och kortare turer på en till två timmar. Guiderna har detaljerad kunskap och lokal kunskap som de vill gärna förmedla till sina besökare. Om du vill kan du också boka en naturguide individuellt som grupp.

Wettersaga, Woods & Water samt Kulturguidningar i Dal.

Schemalagda publika ombergsvandringar och guidningar hittar Du på
Guidade turer på Omberg.
Se även flik ovan.


Woods and Water: MTB

MTB

Ekopark Ombergs cykelleder

Ekopark Ombergs cykelleder Cykelled Norr

Ekopark Ombergs cykelleder Cykelled Söder

Sveaskog - ansvarig för Ekoparken Omberg - har skapat två MTB-slingor, en på norra sidan av berget med start och mål vid Ommaborgen (5,4 km) och en på södra sidan med start och mål i Stocklycke (12 km alt. 9 km).

Vägarna går motsols via korta asfaltsträckor, skogsvägar, röjda stigar och enstaka leder. Observera att lederna delas med gående – visa hänsyn och lämna företräde!

Ekopark Ombergs cykelleder [pdf]

Obs! Sveaskogs dokumentation (ovan) inte är aktuell (felaktiga bansträckningar, utebliven uppdatering). Vi länkar till dokumentationen, men rekommenderar att använda UpplevVadstenas kartor ovan (online) och nedan (pdf)!

Ekopark Ombergs cykelled norr [pdf]
Ekopark Ombergs cykelled söder [pdf]


MTB aktiviteter

Woods and Water håller på att avveckla mtb-verksamheten och cyklarna säljs nu ut. Men de cyklar som finns kvar kan ännu hyras, dock tas endast emot bokningar för cykelhyra inom en månads varsel.


MTB-uthyrning

Hyr mountainbike på Omberg från Woods and Water! Vi utgår från Borghamn på norra delen av Omberg. De storlekar vi hyr ut är M, L och XL och man kan endast förboka sin hyra med upp till en månads varsel.


Ombergs bokskogar

Teceremoni

Skogsbad

Skogsbad, eller skogsterapi, är en lugn, sinnesbaserad upplevelse i vacker naturmiljö. Med hjälp av enkla aktiviteter särskilt framtagna för att ge en unik naturupplevelse guidas du till ökad närvaro, återhämtning och fördjupad kontakt med naturen.

Skogsterapin har sitt ursprung i den japanska praktiken shinrin-yoku, vilket betyder ”att bada i skogens atmosfär”. Praktiken grundar sig i forskning runt naturens påverkan på människors hälsa och är idag mycket populär i Japan.

En skogsbadsguidning passar de flesta människor och beskrivs av många deltagare som en avkopplande och glädjerik upplevelse.

Du kan boka skogsbad för individ, familj och privata sällskap, eller delta i en mindre grupp öppen för allmänheten. Pris från 390 kr per person. Boka din skogsbadsupplevelse på www.upplevskogsbad.se eller via epost till .

2023-04-16: Möt våren med skogsbad på Omberg
2023-05-13: Skogsbad på Omberg i försommartid

Öppna skogsbad på Omberg


Woods and Water: Kajaktur vid Omberg

Kajak

På Omberg finns ca. 40 sevärdheter och intressepunkter,från Västra Väggar till Sveriges högsta gran, som alla kan nås till fots. I den förkastningen mot sjön gömmer sig dessutom 15 grottor, varav flera är sägenomspunna som Rödgavels grotta. Upptäck grottorna och Omberg från sjösidan med med båt, kajak eller kanu.


Guidad kajaktur

Utforska Ombergs dramatiska klippor från sjösidan - och insidan! Dags- och kvällsturer från Hästholmen strax söder om Omberg. Turerna genomförs dagligen juli till början av oktober genom företaget Woods and Water.

Denna tur fungerar bra även för dig som inte paddlat kajak tidigare. Vi paddlar tillsammans i lugnt tempo till Omberg. Deltagarna ska kunna simma 200 meter och det är inte lämpligt att ha med barn under 10 år på turen.

Boka kvällstur till Ombergs grottor.
Dagligen vecka 27-40 från mysiga Hästholmen.
1250 kr är ordinarie pris som gäller fram till bokning minst 48 timmar före start.
1450 kr är priset som gäller för sena bokningar med mindre än 48 timmar före start.

Rockpaddling vid Omberg.
Fredagskvällar under vecka 27-32 kl.17.15 - 21.00 från mysiga Hästholmen.
1250 kr är ordinarie pris som gäller fram till bokning minst 48 timmar före start.
1450 kr är priset som gäller för sena bokningar med mindre än 48 timmar före start.
TIPS: Köp ett presentkort för Kvällspaddling till Ombergs grottor för endast 999kr - giltigt hela 2023!


Kajakuthyrning

Kayakuthyrning öppnar maj/juni genom företaget Woods and Water. Vid Omberg finns två uthyrningsplatser:

Hästholmen – start vid hamnen i Hästholmen. Till Omberg är det 3 km att paddla norr om hamnen. Klipporna är branta, och bästa platser att gå på land befinner innan man når berget eller vid Älvarums udde respektive Anudden.

Borghamn – vid norra foten av berget hittar Du hamnen av Borghamn inom Borghamn Strand. Härifrån tar det bara få minuter till Ombergs stränder.

Boka kajak.
En enkelkajak kostar 499 kr/dag och en dubbelkajak 799 kr/dag.


Cykla Sjövägen. Foto: Bernd Beckmann

Cykla

Omberg passeras av två regionala cykelleder: Vättern-Sommenleden, som har sin huvudsträckning inom Småland och Östergötland, samt Runt Vättern-leden (Huvudsträckning: Runt sjön Vättern, Askersund–Motala–Vadstena–Ödeshög–Gränna–Jönköping–Habo–Hjo–Forsvik).

Lederna följer Norra och Södra Sjövägen. Om Du cyklar söderut, vara försiktigt på Norra Sjövägen. Då möter Du norrgående bilar på den för bilar enkelriktade vägen.

Vill man ta en runda runt berget på asfalterade vägar, följer man Borghamnsvägen, Skedagatan och Länsvägen 919 öster om berget innan man stiger upp via Sjövägen eller Turistvägen. ("Omberg runt"). Medsols är rundan enklast att cykla.


Duger cykeln för skogs- och grusvägär, kan Du åka "Australien Runt", en rundslinga runt södra delen av Omberg och en liten del av Dags mosse. Rundan är 12,1 km lång och skyltad. Lämpliga startpunkter är Alvastra och Stocklycke. Rundan har fått namnet pga sträckningen liknar Australiens kontur.


Det går även att pilgrimsvandra på cykel. "Pilgrimsrundan" startar i Vadstena. Resan går över slätten och Omberg, passerar Tåkern och Vättern. Längs vägen ligger tolv medeltida kyrkor (Vadstena klosterkyrka, Orlunda kyrka, Vårfrukyrkan (Skänninge), Bjälbo kyrka, Appuna kyrka, Kumla kyrka, Svanshals kyrka, Röks kyrka, Heda kyrka, Rogslösa kyrka, Örberga kyrka, Nässja kyrka.

Kombinera motion på cykel tillsammans med stillsamhet och tillgänglighet. Stanna vid kyrkorna för att vila ut och få en chans att få fler intryck av miljön. Cyklisterna kan även samla in stämplar från de tolv kyrkorna. Varje stämpel föreställar något som finns i kyrkan som man kan leta reda på. En pilgrimsfärd behöver inte vara till fots.

Ombergs cykelleder


Zipline

Vid Stocklycke på Omberg finner ni Omberg Zipline, en park bestående av två höghöjdsbanor och flera ziplinebanor placerade i trolsk barrskog och sagolik bokskog. Från april till oktober.


Idrottstävlingar

Den 15 april kommer återigen det 30 km långa OmbergRunt-loppet att hållas och samma dag Ommaruset för barn. 2023 invigs en ny bansträckning, som testades under öppen träning året innan. Anmäl er till OmbergRunt senast den 26 mars och era barn till Ommaruset senast den 11 april.

OmbergRunt

Cykeltävlingar Tjejvättern och Vätternrundan 100 km går av stapeln den 10. juni, Halvvättern den 11. juni. Alla tre tar Sjövägen (Borghamn-Alvastra) över Omberg. Sjövägen (norra och södra delen) är då avstängd för trafik. Vätternrundan (315 km) följer länsvägen förbi Omberg den 16/17 juni. Länsvägen är öppen för trafik under loppen. Kör försiktigt och ta hänsyn till cyklisterna.

VätternRundan


Omberglidens Skidanläggning

Ombergsliden är en skidanläggning som drivs ideellt och ligger på Ombergs östra sida ovanför Maria Hjärtas kloster. Anläggningen erbjuder två nedfarter, två liftar, pulkabacke, Big Jump, vintercafé Mountain Lodge, skidskola, skiduthyrning med mera.

Vintercafé under skidsäsongen. Timmerstugan bjuder på milsvid utsikt över slätten och Tåkern. Stugan byggdes på 1940-talet och charmen sitter kvar i de timrade väggarna - men på senare år har stugan renoverats med nytt kök och 2015 totalrenoverades källaren med sovrum och badrum.

Skidanläggningen med den mysiga timmerstugan ägs och drivs av Friluftsfrämjandet, Vadstena Lokalavdelning.

För mer information och öppettider se Ombergsliden.


Ombergs Turisthotell

Boendepaket med aktivitet

Önskar man boka boende i samband med aktivitet på Omberg eller vid Tåkern, kan man boka boende och aktivitet som paket hos Ombergs Turisthotell.


Woods & Water


Woods & Water: Kajak

Woods & Water

Woods & Water: MTB

Woods & Water: Vandring


Wettersaga


Wettersaga

historia I natur I kultur

 ⋅  0768-95 50 36
www.wettersaga.se


Wettersaga

historia I natur I kultur


 ⋅  0768-95 50 36
www.wettersaga.seUpplev skogsbad på Omberg


Upplev skogsbad

En guidning till närvaro, återhämtning och fördjupad naturkontakt.


www.upplevskogsbad.se

 0733 - 34 74 88