Vadstena Nya Teater

Program: Vår 2024


Logga Vadstena Nya Teater

Vadstena Nya Teater drivs som ekonomisk förening av teaterns ensemblemedlemmar. Ensemblen har producerat krogshower i många år och vår scen är vår fantastiska lokal på Storgatan 19 mitt i centrala Vadstena!


Kontakt

 076-811 27 77

Vadstena Nya Teater

Adress: Storgatan 19, 592 32 Vadstena


Vadstena Nya Teater på Storgatan. Foto Bernd Beckmann

Vadstena Nya Teater ligger i Mårten Ulfssons hus - Hotell Finspong och använder hotellets gamla sal.


Tidernas Revy

Vadstena Nya Teater: Tidernas Revy

Sverige har en skatt av revynummer och låtar som vi nu framför att axplock ifrån. Hasse och Tage, Magnus och Brasse, Sarah Leander, Povel Ramel, Galenskaparna, Pistvakt och Birgitta Andersson är några av de som bidrar med nummer till vår revy.
Välkommen till oss på lunchteater i tre akter blandat med trerättersmeny!

Medverkande: Lars Olofsson, Eva Granlund, Henric Joneskär, Kjell Silverwitt och Göran Friman.

Lunchteater spelas:
11, 14, 18 februari.
13, 17 mars.
Insläpp klockan 12.00. Förrätt serveras vid ankomst. Showen startar 13.00 och beräknas hålla på till cirka 15.30.

Pris: 745 kr inklusive trerättersmeny.

Kvällsteater spelas:
8, 9, 10, 15, 16, 17 augusti.
Insläpp klockan 18.00. Förrätt serveras vid ankomst. Showen startar 19.00 och beräknas hålla på till cirka 22.30.

Pris: 795 kr inklusive trerättersmeny.

Boka biljett Boka teaterpaket

"Filmgalan" - Musiken vi minns

Vadstena Nya Teater - Filmgalan, Musiken vi minns

Varmt välkommen till Vadstena Teater. Vi bjuder på låtar från Astrid Lindgrens Värld, Disney, Bond och diverse andra spännande filmer. Det blir tre akter, ljuva minnen och trerättersmiddag.

Medverkande: Gabriella Wahlström, Linda Nordlund, Therese Klenfelt, Eva Granlund, Roland Chantre, Göran Friman, Kjell Silverwitt, Jonas Gullman och Göran “Tutti” Karlsson

Spelas:
1, 2, 8, 9, 22, 23 mars.
3, 4, 24, 25 maj.
Insläpp från 18.00. Föreställning 19.00-22.30.
Förrätt serveras innan föreställningen startar.

Pris: 795 kr inklusive trerättersmeny.

Boka biljett Boka teaterpaket

Ekorrhjulet - en snurrig komedi om livet

Vadstena Nya Teater - Ekorrhjulet, en snurrig komedi om livet

Tre vänner möts tre gånger i livet. Vad som händer under åren blir varje gång en överraskning. Äventyret toppas av sång och musik, dans och trerättersmiddag.

Medverkande: Eva Granlund, Malin Kärrbrink, Anneli Stolt och Göran Friman på piano.

Spelas:
5, 6, 12, 13, 26, 27 april.
10, 11, 17, 18 maj.
Insläpp från 18.00. Föreställning 19.00-22.30.
Förrätt serveras innan föreställningen startar.

Pris: 795 kr inklusive trerättersmeny.

Boka biljett Boka teaterpaket

Kung Byxlös

Vadstena Nya Teater: Kung Byxlös

Den sanna berättelsen om Margareta (1353-1412), Valdemar Atterdags dotter. Bortgift som tioåring till Kung Håkan av Norge. Uppfostrad av Märta, Heliga Birgittas dotter. Hon blir Kung Byxlös, kvinnan som enar Norden. En monolog om makt, systerskap, kärlek och svek.

Medverkande: Görel Crona

Spelas:
Söndag 5 maj kl. 16.00-18.00.

Pris: 250 kr

Boka biljett


Vadstena Riksteaterförening Scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse


Kontakt

Rune Lemon
Vadstena Riksteaterförening
070-598 23 73

Vadstena Riksteaterförening

Söndag 11 Februari 2024
Bäst i Test
Wasagården kl. 17.00-18.40

Bäst i Test
Komedi, Musikteater.
När Cecilia var liten var kalasbyxor och sockiplast högsta mode och ett par näbbstövlar i barnstorlek väntade i hallen...

... Findus frysta fiskgratänger varvades med fiskbullar ur burk, som värmdes av ensamstående (läs frigjord) mamma. I Cecilias flickrum trängdes djurplanscher från Världsnaturfonden, vandrande pinnar med biblioteksböcker i travar. Helgnöjet var att gå med mamma i demonstrationståg.

80-talets ungdomstid luktade hårspray och folköl, och var pudelrock, raggar-rundor och lappade jeans. De coolaste killarna hade keps, körde Volvo 740 runt Hagfors, med lössnus rinnande mellan tänderna. De vuxna kom hem från Tupperware-partyn frälsta av det plast-praktiska.

Har hon rattat en dubbeldäckare med släp genom Europa? Och producerade hon verkligen sin senaste skiva ute i bagarstugan på gården?

Välkommen till en livsresa, med humor och musik!.

Medverkande: Cecilia Kyllinge

Konstnärligt team:
Cecilia Kyllinge

Producent: Kyllinge Nöje.
Föreställningens längd:
1 h 40 min inkl. 20 min paus.
Plats: Wasagården, Gustav Wasas väg 1 A-C
Biljetter: 250 kr, scenpass medlem 200 kr. Ungdom ordinarie 200 kr, scenpass-biljett 150 kr. Säljs på plats från 16.30 (plus 20 kr) och genom Tickster.


Söndag 24 mars 2024
Hockeymorsa, hockeyfarsa
Godtemplaregården kl. 17.00-19.00

Riksteatern: Hockeymorsa, hockeyfarsa Hockeymorsa, hockeyfarsa

En romantisk komedi på hemmaplan.
Tidiga morgnar i en kall ishall – kanske inte de bästa förutsättningarna för en spirande romans, men det är just här, på läktaren, denna romantiska komedi utspelar sig...

Björn och Frida är två rätt ensamma singelföräldrar. Men under barnens hockeyträning möts de och blir förälskade. Björn visar sig vara extremt tävlingsinriktad och tycker att man spelar för att vinna. Frida är mest glad för att hennes son har roligt. I ishallen väcker sporten det absolut värsta och absolut bästa i dem båda. Passion och våld kolliderar i denna gripande föreställning om kärlek - både till varandra och till vår älskade sport; ishockeyn.

Hockeymorsa, hockeyfarsa är skriven av den kanadensiska dramatikern, filmförfattaren och regissören Michael Melski. Pjäsen blev utnämnd till "Top Ten Plays of The Year" i Canada och har spelats flitigt i både Canada och i USA.

Föreställningen regisseras av Dennis Sandin som har en lång rad succéer bakom sig på bland annat på Malmö Stadsteater, Uppsala Stadsteater, Kulturhuset Stadsteatern. På Riksteatern regisserade han senast föreställningen Vänninan.

På scen ser vi Philip Lithner och Stina Nordberg. Philip är utbildad vid Teaterhögskolan i Luleå och har bland annat arbetat på Malmö Stadsteater, Dramaten, Shakespearfabriken och Masthuggsteatern. Philip har medverkat i en mängd filmer och tv-serier och är just nu aktuell i Norrbottensteatern uppsättning av Fanny och Alexander.
Stina Nordberg är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och har tidigare synts som skådespelare på bland annat Kulturhuset Stadsteatern, Uppsala stadsteater och Romateatern. Hon medverkade i Riksteaterns föreställning Åååå snälla följ mig <3><3><3>.

Medverkande: Philip Lithner, Stina Nordberg

Konstnärligt team:
Av Michael Melski
Regi: Dennis Sandin
Scenografi och kostymdesign: Nina Fransson
Översättare: Joakim Sten
Förlag: Nordiska Aps

Producent: Riksteatern.
Föreställningens längd: 2 h inkl. paus.
Plats: Godtemplaregården,
Stockmakaregatan 8

Biljetter: 250 kr, scenpass medlem 200 kr. Ungdom 150 kr.
Shakespearefabriken


Shakespearefabriken 2022, Mycket väsen för ingenting

Sommaren 2023 satte Shakespearefabriken upp "Arbiggan" - en komedi av William Shakespeare i regi av Ronny Danielsson. Information om uppsättningen sommaren 2024 kommer inom kort.

Shakespearefabriken är den enda teatern i Sverige som ägnar sig helt åt William Shakespeares dramatik. Verksamheten startade redan 1996 som Shakespeare på Gräsgården i klosterområdet i Vadstena. Sedan dess har teatern spelat fler än 20 av pjäserna, bland dem flera som sällan eller aldrig brukar uppföras i Sverige. De skådespelare som medverkat sedan starten har blivit Sveriges mest erfarna shakespeareaktörer!


Teaterns konstnärliga ledare är Pontus Plænge som också iscensatt de flesta av teaterns produktioner, bland dem, ”Trettondagsafton”, ”Att tukta en argbigga”, Köpmannen i Venedig”, ”En midsommarnattsdröm” och ”Vintersagan”.

2019 flyttade teatern in i den gamla foderfabriken strax söder om Vadstena och arbetar sedan dess med att omvandla industrilokalen till en fungerande teater, med bibehållande av husets karaktär och atmosfär. Invigningsföreställningen var ”Macbeth” i regi av Per-Johan Persson, mångårig medarbetare på teatern.

Sommaren 2023 spelades succén ”Argbiggan" i regi av Ronny Danielsson, en framgång hos både publik och kritiker. Den stora publiktillströmningen visade att teatern lyckats behålla och förnya publiken efter både flytt och pandemi!


Kontakt

ShakespeareFabriken
 0143-108 78,  070-212 2143

www.shakespearefabriken.se

Shakespearefabriken 2023: Argbiggan Susanne Gunnersen, Per-Johan Persson, Magdi Nordahl Saleh. Foto: Helena Törnqvist

Shakespearefabriken 2023: Argbiggan Abbe Potter, Erik Magnusson, Clara Bohm, Pontus Plænge, Alexander Elwin, Björn Björn Asp Lundqvist, Per-Johan Persson, Inga Onn, Nina Dahn, Magdi Saleh. Foto: Helena Törnqvist

Shakespearefabriken 2023: Argbiggan Per-Johan Persson, Inga Onn, Nina Dahn, Magdi Nordahl Saleh. Foto: Helena TörnqvistVadstena-Akademien 2023: Andefabriken Foto: Martin Hellström

Vadstena-Akademien 2023: Andefabriken Foto: Martin Hellström

Vadstena-Akademien 2023: Andefabriken Foto: Martin Hellström

Responsives Bild

Urpremiär för operan Andefabriken på Vadstena slott sommaren 2023

Vadstena Akademien: Andefabriken

Andefabriken är en humoristisk, otäck opera om girighet och längtan.

Andefabriken utspelar sig i det sena 1800-talet då samhällsordningen är stadd i hastig förvandling. Med inspiration från medier som de tre systrarna Fox och ockultisten Madame Blavatsky, uppfinnaren Thomas Edison och utbrytarkungen Harry Houdini, vill operan fånga människans längtan efter något som är större än det vanliga livet. Vilken plats har mystiken i en avmystifierad värld? Föder maktlöshet i den verkliga världen maktanspråk i den andliga?

Operan är nyskriven för Vadstena-Akademien.

 

Rollista mm:
Madame - Ingrid Tobiasson (gäst), mezzosopran
Alice - Minna Tägil, sopran
Lilly - Rebecka Wallroth, sopran
Lady - Amie Foon, mezzosopran
Lord - David Risberg, baryton
Tom - Clifford Lewis, tenor
Barry - Mattias Gunnari, tenor
Konstapeln - Gustav Johansson, bas

Daniel Nelson (Stolthet och fördom, 2011) har komponerat. Tuvalisa Rangström och Magnus Lindman (Näsflöjten, 2009), har skrivit librettot.

Regi: Nils Spangenberg · Dirigent: Joachim Gustafsson
Scenografi & ljusdesign: Bengt Gomér
Kostym: Nina Sandström · Mask: Anne-Charlotte Reinhold

Andefabriken är Vadstena-Akademiens 38:e beställningsverk sedan starten 1964. Uruppförandet äger rum den 21 juli 2023 i Bröllopssalen på Vadstena slott. Andefabriken sjungs på svenska och spelas till och med den 9 augusti.


Speldatum

Tid: 18.30 (Obs 6/8 och 9/8 kl. 15.00)
Ort: Bröllopssalen, Vadstena Slott

Onsdag 19/7 (Genrep)
Fredag 21/7 (Urpremiär)
Måndag 24/7
Tisdag 25/7
Fredag 28/7


 

Söndag 30/7
Måndag 31/7
Torsdag 3/8
Fredag 4/8
Söndag 6/8 (Matinée kl. 15.00)
Tisdag 8/8
Onsdag 9/8 (Matinée kl. 15.00)


Pris:
Genrep vuxen 250 kr
Genrep ungdom tom 26 år 125 kr
Ordinarie vuxen 495 kr
Ordinarie ungdom tom 26 år 250 kr

Biljettbokning: via Nortic


Kontakt

Kontor september-maj: Surbrunnsgatan 64, 113 27 Stockholm
(även faktura- och postadress)
Kontor juni-aug: Klostergatan 7, 592 30 Vadstena

Mobil växel på  0143-754 50.

Nils Spangenberg, vd och konstnärlig ledare:

Terese Lindström, producent:
 070-243 58 90,
Eleonor Hjorth, marknad och PR (föräldrarledig):

www.vadstena-akademien.org