Vadstena Nya Teater

Program: Vår 2023


Logga Vadstena Nya Teater

Vadstena Nya Teater drivs som ekonomisk förening av teaterns ensemblemedlemmar. Ensemblen har producerat krogshower i många år och vår scen är vår fantastiska lokal på Storgatan 19 mitt i centrala Vadstena!


Kontakt

 076-811 27 77

Vadstena Nya Teater

Adress: Storgatan 19, 592 32 Vadstena


Vadstena Nya Teater på Storgatan. Foto Bernd Beckmann

Vadstena Nya Teater ligger i Mårten Ulfssons hus - Hotell Finspong och använder hotellets gamla sal.


En Tidsresa

Vadstena Nya Teater - En Tidsresa

Musiken från vår ungdom sätter sig djupast i vårt minne. Denna kväll bjuder vi er på musik från 40-talet och fram till nu.. Tillsammans med lite rolig underhållning och en trerättersmeny blir det en helkväll. Äntligen kan vi ha lite party!

Medverkande: Roland Chantre, Gabriella Wahlström, Anneli Stolt, Linda Nordlund, Eva Granlund, Göran Friman, Kjell Silverwitt, Jonas Gullman och Göran ”Tutti” Karlsson.

Spelas i Vadstena Nya Teater, Storgatan:
Nypremiär: 27, 28 januari kl. 19.00. Slutsålda.
3, 4 februari kl. 19.00.
3, 4 mars kl. 19.00.
21, 22, 28, 29 april kl. 19.00.
19, 20, 26, 27 maj kl. 19.00.
Insläpp från klockan 18.00. Förrätt och dryck serveras när ni anländer. Föreställningen startar 19.00 och slutar cirka 22.30.

Pris: 745 kr inklusive trerättersmeny.Ines och Vera öppnar Pensionat Hoppet

Vadstena Nya Teater: Pensionat Hoppet

Ines har alltid drömt om att få driva ett Pensionat. Nu kanske den drömmen går i uppfyllelse. Vera har nämligen gått på coachkurs och ser världen i ett rosenrött skimmer och vill satsa på framtiden. I Hopplösa ligger ett hus som är allt annat än välskött. Är det rätt ställe för vännerna? Följ med in i vår Julshow där en trerättersmeny blandas med musik och en tokrolig historia.
Varmt välkommen!

Medverkande: Malin Kärrbrink, Eva Granlund, Gabriella Wahlström, Roland Chantre och John Ravelid.

Spelas:
10, 11 februari. Slutsålda.
17, 18 mars. Slutsålda.
31 mars, 1 april. Slutsålda.
5, 6 maj.
Insläpp från 18.00. Föreställning 19.00-22.30.
Förrätt serveras innan föreställningen startar.

Pris: 745 kr inklusive trerättersmeny.

Meny: Trerättersmeny.Tre Olika

Vadstena Nya Teater: Tre olika

Tre komiska enaktare fyllda med mycket humor, överraskande vändningar och hög igenkänningsfaktor. Få en smygtitt på hur det kan gå när syskon delar ett arv, när en parmiddag får en bitter eftersmak eller när en samtalsterapeut får en oförglömlig stund med ett par med vissa kommunikationsproblem…

Niclas Angerborn har skrivit tre komiska enaktare fyllda med mycket humor, överraskande vändningar och hög igenkänningsfaktor. Få en smygtitt på hur det kan gå när syskon delar ett arv, när en parmiddag får en bitter eftersmak eller när en samtalsterapeut får en oförglömlig stund med ett par med vissa kommunikationsproblem.

Skådespelarna Eva Granlund, Lasse Olofsson och Niclas Angerborn kommer att bjuda på en härligt rolig föreställning i tre akter, inramad med en trerättersmiddag och med nyskriven musik av och med Göran Friman.

Medverkande: Eva Granlund, Lasse Olofsson och Niclas Angerborn, musik Göran Friman.

Spelas:
10, 11 mars kl. 19.00.
29, 30 mars kl. 13.00.
12, 13 april kl. 13.00.
14, 15 april kl. 19.00.
3, 4 maj kl. 13.00.

Pris: 745 kr inklusive trerättersmeny.
Shakespearefabriken


Ronny Danielsson sätter upp ”ARGBIGGAN” på Shakespearefabriken 2023!

Shakespearefabriken: Ronny Danielsson Ronny Danielsson på Shakespearefabriken.
Foto: Gunilla Isacsson

Shakespearefabriken har hittills alltid hämtat sina regissörer ur de egna leden, varav flera gjort sin regidebut i Vadstena. Under åren har föreställningarna regisserats främst av teaterns konstnärliga ledare Pontus Plænge, men också av Monica Almqvist Lovén, Johanna Lazcano, Andreas Lindal, Magnus Munkesjö, Inga Onn och Per-Johan Persson.

Sommaren 2023 gästas Shakespearefabriken för första gången av en extern regissör, Ronny Danielsson. Ronny är en av landets mest erfarna och anlitade regissörer och har gjort sig känd bl.a. för sina brett anlagda iscensättningar av musikaler som Jesus Christ Superstar, Evita, Cabaret, Zorba, Pippin, Miss Saigon, Les Miserables, La Cage aux Folles, Billy Elliott, Doktor Zjivago på teatrar som KulturhusetStadsteatern, Wermland Opera, Uppsala stadsteater, Teater Västmanland, Helsingborgs stadsteater och Malmö Opera, där han också varit konstnärlig ledare. Ronny Danielsson har också satt upp en rad av Shakespeares pjäser, något som ligger honom varmt om hjärtat: En midsommarnattsdröm, Som ni vill ha det, Romeo och Julia, En vintersaga, Argbiggan. Ronny Danielsson har också varit teaterchef för Göteborgs stadsteater samt drivit bl.a. Studioteatern och Teatern.nu i Malmö.

– Det är med stor lust jag tar mig an Argbiggan tillsammans med ensemblen på Shakespearefabriken, säger Ronny Danielsson. Argbiggan är en kontroversiell pjäs som på många sätt landar mitt i vår samtid med en svår diskussion om könsroller, makt, förtryck och jämställdhet. Shakespeare är en av mina husgudar och möjligheten att möta de här erfarna shakespeareaktörerna i den här spännande miljön var helt enkelt oemotståndlig!

– Vi ser mycket fram emot att välkomna Ronny Danielsson till Shakespearefabriken och är säkra på att det i mötet med honom kommer att slå gnistor, säger Shakespearefabriken konstnärliga ledare Pontus Plænge. Ronnys stora erfarenhet av att arbeta med proffs och amatörer är en fin tillgång för oss på Shakespearefabriken. Sommarens publiksiffror, som var de bästa sedan 2006, visade att vår teater klarat sig igenom både en flytt och en världsomspännande pandemi. Därför tar vi 2023 steget att för första gången anlita en extern regissör för att därigenom utmana våra invanda mönster och ta teatern ytterligare steg på den nya vägen.

I teamet som sätter upp ARGBIGGAN finns också Roger Lybeck, koreografi, Anna Sigurdsdotter, kostymdesign samt Niklas Jurander, ljusdesign.

I ensemblen återfinns bl.a. Astrid Kakuli, Inga Onn, Magdi Saleh, Per-Johan Persson, Pontus Plænge och Björn Wahlberg.

För mer info/kontakt:
Pontus Plænge, konstnärlig ledare 073–6001403
Ronny Danielsson, regissör 070–6514034
Gunilla Isacsson, producent 070–2122143


Kontakt

ShakespeareFabriken
 0143-108 78,  070-212 2143

www.shakespearefabriken.seShakespearefabriken


Shakespearefabriken 2022, Mycket väsen för ingenting

Sommaren 2022 satte Shakespearefabriken upp Mycket väsen för ingenting - en komedi av William Shakespeare i regi av Inga Onn. Information om uppsättningen sommaren 2023 kommer under hösten.

Shakespearefabriken är den enda teatern i Sverige som ägnar sig helt åt William Shakespeares dramatik. Verksamheten startade redan 1996 som Shakespeare på Gräsgården i klosterområdet i Vadstena. Sedan dess har teatern spelat fler än 20 av pjäserna, bland dem flera som sällan eller aldrig brukar uppföras i Sverige. De skådespelare som medverkat sedan starten har blivit Sveriges mest erfarna shakespeareaktörer!


Teaterns konstnärliga ledare är Pontus Plænge som också iscensatt de flesta av teaterns produktioner, bland dem, ”Trettondagsafton”, ”Att tukta en argbigga”, Köpmannen i Venedig”, ”En midsommarnattsdröm” och ”Vintersagan”.

2019 flyttade teatern in i den gamla foderfabriken strax söder om Vadstena och arbetar sedan dess med att omvandla industrilokalen till en fungerande teater, med bibehållande av husets karaktär och atmosfär. Invigningsföreställningen var ”Macbeth” i regi av Per-Johan Persson, mångårig medarbetare på teatern.

Sommaren 2022 spelades succén ”Mycket väsen för ingenting” i regi av Inga Onn, en framgång hos både publik och kritiker. Den stora publiktillströmningen visade att teatern lyckats behålla och förnya publiken efter både flytt och pandemi!


Kontakt

ShakespeareFabriken
 0143-108 78,  070-212 2143

www.shakespearefabriken.se

Mycket väsen för ingenting, 2022, Foto: Johan Österlind "Mycket väsen för ingenting", 2022, Foto: Johan Österlind

Mycket väsen för ingenting, 2022, Foto: Johan Österlind "Mycket väsen för ingenting", 2022, Foto: Johan Österlind

Mycket väsen för ingenting, 2022, Foto: Johan Österlind "Mycket väsen för ingenting", 2022, Foto: Johan Österlind


Responsives Bild

Urpremiär för operan Andefabriken på Vadstena slott sommaren 2023

Urpremiär för operan Andefabriken på Vadstena slott sommaren 2023

Andefabriken utspelar sig i det sena 1800-talet då samhällsordningen är stadd i hastig förvandling. Med inspiration från medier som de tre systrarna Fox och ockultisten Madame Blavatsky, uppfinnaren Thomas Edison och utbrytarkungen Harry Houdini, vill operan fånga människans längtan efter något som är större än det vanliga livet. Vilken plats har mystiken i en avmystifierad värld? Föder maktlöshet i den verkliga världen maktanspråk i den andliga?

Andefabriken är en humoristisk, otäck opera om girighet och längtan.

Daniel Nelson (Stolthet och fördom, 2011) har komponerat. Tuvalisa Rangström och Magnus Lindman (Näsflöjten, 2009), har skrivit librettot.

Andefabriken är Vadstena-Akademiens 38:e beställningsverk sedan starten 1964. Uruppförandet äger rum den 21 juli 2023 i Bröllopssalen på Vadstena slott. Andefabriken sjungs på svenska och spelas till och med den 9 augusti.

 

Vadstena Akademien: Il colore fa la regina Il colore fa la regina (2022). Foto: Martin Hellström

 

Kontakt

Kontor september-maj: Surbrunnsgatan 64, 113 27 Stockholm
(även faktura- och postadress)
Kontor juni-aug: Klostergatan 7, 592 30 Vadstena

Mobil växel på  0143-754 50.

Nils Spangenberg, vd och konstnärlig ledare:

Terese Lindström, producent:
 070-243 58 90,
Eleonor Hjorth, marknad och PR (föräldrarledig):

www.vadstena-akademien.org


Vadstena Unga Teater

Vi arbetar med teater för alla, både på scen och i salong. Ofta är det barn och ungdomar som spelar men våra pjäser är för alla! För tillfället håller vi till i aulan på St Persskolan i Vadstena. Mer information finns på hemsidan eller ges av ledare Martin Hellström,  0702 - 16 90 70.

Vadstena unga teater är en fristående förening. Vi samarbetar med studieförbundet Bilda och får bidrag av Vadstena kommun. Alla arbetar ideellt i föreningen och det är gratis att vara med.


Kontakt

 0702-16 90 70

Vadstena Unga Teater


Vadstena Unga Teater: En värld söker sig räddare

En värld söker sig räddare

av Anna Nygren
Urpremiär fredag 9/12 kl. 19.00.

Unga teatern deltar i HuginMumin-projektet: mer nyskriven dramatik till barn- och ungdomsteatergrupper. I december har vi urpremiär på Anna Nygrens pjäs. Välkomna!.

Speldatum
Urpremiär Fredag 9/12 kl. 19.00
Söndag 11/12 kl. 18.00
Måndag 19/12 kl. 18.00

Entré
65 för vuxna, 35 för barn, ungdom, studerande, rabatter för arbetssökande, nyanlända mfl finnes!

Biljettbokning: ringa eller sms:a till  0702-16 90 70.

Plats:
Plats: Vätternkyrkan


Vadstena Riksteaterförening

Program: Vår 2023

Söndag 29 januari 2023
Stolarna vid havet
Petrus Magni Scen kl. 17.00-19.20

Riksteatern: Stolarna vid havet Stolarna vid havet

Allan, en pensionerad politiker sitter vid sitt fritidshus, i sin favoritträdgårdsstol på sin favoritplats, en kulle med utsikt över havet. Snart visar det sig att hans nya granne är hans tidigare politiske motståndare Rutger! Även han är pensionerad och vill njuta av den fina utsikten. I varsin stol, målad i varsin färg – röd respektive blå – och på varsin sida av tomtgränsen startar nu ett vardagsgnabb om precis allt som de tycker olika om. De är aldrig överens och har alltid olika utgångspunkter och drar olika slutsatser, men påfallande ofta tycker de ändå samma sak och långsamt uppstår ett slags vänskap mellan dem.


Stolarna vid havet är skriven och regisseras av Adde Malmberg som länge varit en av Sveriges mest älskade komiker, skådespelare och regissörer. Senast aktuell på Riksteatern med Man får väl ställa upp och Pang i bygget på Fredriksdalsteatern, samt Om dessa väggar kunde cykla – en hyllning till Hasse & Tage på Cirkus i Stockholm.

Som Allan ser vi Ralph Carlsson, som vi känner från bla. Enkelstöten, Hundraåringen och Solsidan. I rollen som Rutger ser vi Gustav Levin känd från TV-serien Träpatronerna, Lars Molins Tre kärlekar och Skärgårdsdoktorn

Medverkande
Ralph Carlsson
Gustav Levin

Konstnärligt team
Manus och regi: Adde Malmberg
Scenografi och kostym: Annika Bromberg
Ljusdesign: Oskar Tuominen
Maskdesign: Anna Olofson
Dramaturg: Jani Lohikari

Producent: Riksteatern

Biljetter: Vuxen 200 kr (med scenpass 150 kr), Ungdom tom 25 år 100 kr.
Kontakt

Rune Lemon
Vadstena Riksteaterförening
070-598 23 73

Vadstena Teaterförening