Vadstena Föreläsningsförening

Vadstena Föreläsningsförening

Datum Tid Evenemang
Tisdag 14/3 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Nedslag i svensk flyghistoria
Nedslag i svensk flyghistoria
Sven Scheiderbauer, fd chef Flygvapenmuseum
Sven Scheiderbauer är välkänd i flyghistoriska kretsar.
Han är bördig från Lund och var tidigare officer i svenska Flygvapnet. Sven har tidigare varit chef för Flygvapenmuseum i Linköping. Efter tiden som chef för FVM flyttade han till Norge och tog över chefskapet för Norsk Luftfartsmuseum i Bodö. Sven är även medlem i Svensk Flyghistorisk Förening sedan många år och är tillika hedersmedlem i föreningen. Sven kommer att göra nedslag i den svenska flygvapenhistorian.
Tisdag 21/3 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Byggemenskaper
Byggemenskaper - en möjlighet i Vadstena? Bygga och bo tillsammans
Jan Rydén Bonmot och Per Franson från KTH Arkitekturskolan berättar om byggemenskaper, ett sätt för grupper av individer att bygga sina egna flerfamiljshus.
Jan och Per har hjälpt byggemenskaperna i Krokek och Stavsjö, och berättar om detta. Föreläsningen har sin utgångspunkt i arkitektur, demokrati och stadsbyggande. Vem bygger? På vems initiativ? Hur går det till? Varför tar det så lång tid? Varför ser det ut som det gör? Vem bestämmer? Byggemenskaper är vanliga i Tyskland, t.ex. i Tübingen, Hamburg och Freiburg, men ovanliga i Sverige.
Tisdag 28/3 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Bli inte lurad online
Bli inte lurad online. 10 fall från Vadstena och Motala. Lärdomar av dessa
Bakak Rigi, datakonsult.
Dataprovider Motala-Vadstena har lång erfarenhet av att hjälpa personer som har drabbats av olika former av skadeprogram och bedrägerier online.
Man kommer att gå igenom hur du skyddar dig mot vanliga och mer udda typer av bedrägerier, såsom falska nätbutiker, bluffar på sociala medier, Swish- och Bank-ID bedrägerier, E-post och SMS-bluffar, spionprogram och kontokortsbrott, med mera!
Efter föreläsningen kommer du att ha fått större kunskap i hur du skyddar dig och din familj.
Tisdag 18/4 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Flockdjuret människan
Flockdjuret människan
Flyttat från den 7/3.
Eva Granlund, Skådespelare
En liten föreläsning om kroppsspråk, mänskliga beteenden och känslor beskrivet ur en humoristisk synvinkel.
Eva Granlund har arbetat 35 år inom vården och samtidigt spelat teater på krogen. Möten med människor har alltid legat varmt om hjärtat. Varför är vi som vi är och varför gör vi som vi gör är frågor som då dykt upp. En del av svaren hittar man i litteraturen. Kan man mer förstå sig på sig själv och andra? Jag tror absolut att svaret är Ja.
Tisdag 25/4 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Europas mödrar och fäder
Europas mödrar och fäder - de senaste 43 000 åren
Karin Bojs, vetenskapsjournalist.
Mycket har hunnit hända inom DNA-forskningen sedan Karin Bojs skrev Augustprisvinnaren Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren (2015) och uppföljaren Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren (2016).
Bland annat börjar forskare kunna urskilja hur vandringsmönstren har skilt sig åt för Europas fäder och mödrar.
En hel del, visar det sig.
Karin Bojs borrar i äldre påståenden om folkvandringar och könsroller, och visar vad den allra senaste vetenskapen kan säga.
Resan går från regnskogens schimpanser till Nordens sköldmör. Via bland annat neandertal-sex, de första hundarna, den första metallen, de första tama hästarna och ett 5000 år gammalt incestfall på Irland.
Tisdag 2/5 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Hospitals- och anstaltsväsendet
Hospitals- och anstaltsväsendet, hörnstenar i Vadstenas historia
Dag Källman.
Dag var redaktör för bokprojektet En enkel Vadstena som blev resultatet av tre års omfattande forskning och insamling av information från personer som arbetat inom mentalvården i Vadstena.
Boken utkom år 1999 efter att den mycket omfattande vårdverksamheten i stort sett avvecklats men medan många fortfarande kunde berätta. Den belyser den stora roll som mentalvården under lång tid haft i staden.
Dag som själv arbetat inom vården har stor kunskap i frågan.
Han är även verksam som konstnär, bosatt i Vadstena.
Tisdag 9/5 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Vad döljer sig på djupet i den undre världen
Vad döljer sig på djupet i den undre världen – Något om småkrypen i rinnande vatten
Anders Göthberg, f d universitetslektor.
Anders Göthberg kommer att presentera viktiga förutsättningar för småkrypens liv i rinnande vatten och hur de anpassats till dessa. Hur lever de? Kan de hålla sig kvar? Hur andas de? Vad äter de? Många spännande livsöden! Arternas olika livsstrategier förklarar också hur djursamhället förändras längs ett vattendrag!
Kan kunskap om smådjur i rinnande vatten användas i miljöövervakningen? Ja – några tillämpningar inom miljövården presenteras.
Är Du nyfiken på hur livet för de små djuren i bäckar och åar gestaltar sig? Då får Du några inblickar i kväll.
Anders har varit lärare/forskare vid flera universitet sedan mitten av 60-talet och har främst arbetat med biologi i sjöar och vattendrag – även som konsult.
Arrangör: Vadstena Föreläsningsförening. Samarrangemang med Naturskyddsföreningen Vadstena (SNF).
Tisdag 16/5 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Naturvetenskap, teologi och vetenskapssyn
Naturvetenskap, teologi och vetenskapssyn
Antje Jackelén, ärkebiskop emerita.
Skolan ska bygga på vetenskap, inte tro — så sägs det ibland i debatten. Men: vad händer om unga människor ges intrycket att de måste välja mellan vetenskap och tro? Med ett öga på historien och ett på nutiden belyser jag det nödvändiga samspelet mellan naturvetenskap och teologi.

Entré: 100 kr, studerande fri entré
Entréavgift betalas gärna med swish eller kontant. Tag med jämna pengar. Swishnr: 123 629 25 77.
Plats: Tornhuset, Vadstena Folkhögskolan
Arrangör: Vadstena Föreläsningsförening med flera.



Klosterkyrkans vänner

Klosterkyrkans vänner

Datum Tid Evenemang
Lördag 18/2 Kl. 14.30 Årsmöte med jubileumsfirande
Start kl. 14.30. Omkring kl 15. följer kaffe och tårta, varefter Thomas Stoor berättar om hur Klosterkyrkans vänner kom till och verkade under sina första år. Thomas var på den tiden Klosterkyrkans kaplan, och hade erfarenheter från England av vän- och stödföreningar av typ ”Friends of the Abbey”. Efter Thomas visas ett kort bildspel med glimtar från vår verksamhet under åren. Till avslutning får vi avnjuta ett musikprogram med elever från Sång- och pianoakademin.
Obligatorisk föranmälan senast 8 februari till samuhlin@gmail.com. Ingen avgift för icke-medlemmar, som däremot varmt uppmanas att bli medlemmar i Klosterkyrkans vänner.
Plats: Församlingshemmet, Vadstena
Lördag 18/3 Kl. 15.00
Lördag 15/4 Kl. 15.00
Klosterkyrkans vänner: Om åtta drottningar och två bröllop
Om åtta drottningar och två bröllop
Flera drottningar har spelat en stor roll för Klosterkyrkan och klostret. Mest känd är drottning Filippa, som avled några dagar före kyrkans invigning 1430, bara 38 år gammal. Utan Filippas insatser i den europeiska kyrkopolitiken är det möjligt att påve och kyrkomöte skulle ha återkallat sitt tillstånd till hela Birgittas upplägg med ”dubbelkloster” för både kvinnor och män. Vid detta arrangemang berättar medlemmar ur föreningens styrelse om sina ”kungliga favoriter”, allt från Blanka, som med sin make kung Magnus Eriksson donerade palatset i Vadstena till Birgittas blivande klosterstiftelse, till Hedvig Eleonora, som bodde på Vadstena slott som änkedrottning i slutet av 1600-talet. Två bröllop måste också få komma med i berättelsen.
Entré: Avgift för icke-medlemmar 80 kr. Ingen föranmälan.
Plats: Vadstena Klosterkyrka

Arrangör: Klosterkyrkans Vänner.




Senioruniversitetet Motala/Vadstena

Senioruniversitet Motala/Vadstena

Tema: Trädgård till lust och nytta

Många trädgårdar har en naturlig självklarhet - de ger en känsla av tillfredsställelse och harmoni. Det är lätt att tro att den naturliga känslan innebär att de därmed är enkla i sin formgivning. I själva verket är trädgårdarna resultatet av noggrann planering för att vara en plats där människor, växter och djur trivs. Trädgårdsägare kan bidra till en grönare värld och på det sättet stötta en hållbar, klimatanpassad utveckling med ekosystemtjänster som skapar en biologiskt hållbar trädgård.


Datum Tid Evenemang
Måndag 6/2 Kl. 14.00-15.00 De vackraste trädgårdarna har en naturlig självklarhet
Föreläsare: Sofia Bodor, trädgårdsdesigner
Sofia Bodor är trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner och formger, utvecklar trädgårdar, innergårdar och uteplatser. Hon kommer dela med sig av vad som ger en trädgård en känsla av tillfredsställelse och harmoni, och beskriva hur olika material, växter och metoder kan bidra till trädgårdens biologiska mångfald.
Måndag 6/3 Kl. 14.00-15.00 Fermentering i stort och smått
Föreläsare: Jesper Lindström, livsmedelsagronom och surkålsproducent
Hur går det till att göra fermenterade grönsaker? Vi går igenom hela produktionsprocessen och beskriver vilka fallgropar och möjligheter det finns. Vi kommer även att bjuda på de märkligaste smakkombinationer du kan tänka dig.
Måndag 20/3 Kl. 14.00-15.00 Mångfaldsgård – till nytta och nöje
Föreläsare: Susanne Johansson, mångfaldsodlare i Lars Nilsgården i Bolum
”Passionen för odling och nyfikenhet på olika växter har lett till en liten gård. Där producerar jag och min sambo mat för självhushåll och mångfald för nytta och nöje.”
Arrangör: Senioruniversitetet Motala-Vadstena Samarrangemang med Naturskyddsföreningen Vadstena (SNF).
Måndag 17/4 Kl. 14.00-15.00 Stadens gröna ytor – en källa till lust och nytta
Föreläsare: Åsa Blomquist, gestaltningsstrateg i Motala
Staden innehåller många olika gröna ytor som exempelvis parker, trädplanteringar, öppna gräsytor och naturområden. Till vilken nytta är stadens gröna ytor och vilken lust kan de väcka eller tillfredsställa?

Pris: Medlemmar i Senioruniversitetet betalar 20 kr, icke medlemmar 100 kr. Medlemmar i SNF gratis. Betala på plats med swish eller jämna pengar.

Ingen föranmälan.

Kontaktinformation
Senioruniversitetet Motala/Vadstena
Evenemang i Vadstena, Sjögatan 14, 591 30 Motala
 0141-47 47 02


Plats: Vätternkyrkan
Arrangör: Senioruniversitetet Motala-Vadstena

Sancta Birgitta Klostermuseum


Datum Tid Evenemang
Torsdag 16/3 Kl. 19.00
Sancta Birgitta Klostermuseum: Spår efter samer i Mellansverige
Spår efter samer i Mellansverige
Richard Schill, kulturmiljöpedagog och intendent på Länsmuseet Gävleborg, berättar om samisk närvaro i Mellansverige och vilka olika spår vi hittar efter samernas liv och kultur, ofta betydligt längre söderut i landet än vi kanske tänker oss.
Föredraget hålls i samband med den tillfälliga vandringsutställningen "Ohtsedidh - samiska kulturyttringar i Mellansverige" som visas på Sancta Birgitta Klostermuseum i Vadstena 17 mars - 18 juni 2023.
Entré till föredraget: 80:-; Medlemmar i Birgittastiftelsen 40:-.
Plats: Sancta Birgitta Klostermuseum
Arrangör: Sancta Birgitta Klostermuseum


Föreläsningar på Riksarkivet i Vadstena

Datum Tid Evenemang
Onsdag 22/3 Kl. 15.00
Claes Westling: Våra historiska arkiv - En slumrande skatt
Våra historiska arkiv - En slumrande skatt
Claes Westling (Riksarkivet i Vadstena) berättar om sin nya bok.
Länge har det saknats en handbok som ger en överblick över det rika historiska källmaterial som finns i våra svenska arkiv. I tidigare böcker har fokus legat på ett område eller delar av det arkivmaterial som finns att tillgå. Äntligen kommer här en översikt som visar vilken generös resurs våra ovärderliga arkiv är och tar ett grepp om skilda ämnesområden och vilka material som återfinns i olika arkiv.
Onsdag 12/4 Kl. 15.00
Stefan Ingesson: Kungens Män
Elitsoldater med styrka och sårbarhet
Karl XII:s drabantkår på slagfältet och i sjukstugen
Stefan Ingesson (Riksarkivet i Vadstena) berättar om sin bok (2021).
Karl XII:s drabanter, kungens män, var en fruktad livvaktsstyrka om tvåhundra man som i olika konstellationer alltid befann sig i kungens närhet, såväl på som utanför slagfältet. Under Karl XII:s personliga befäl var drabantkåren ett självständigt beridet elitförband, särskilt utvalda för deras tapperhet.

Pris: Fri entré. Max 50 personer!
Plats: Riksarkivet i Vadstena
Arrangör: Riksarkivet i Vadstena



Vadstena bibliotek


Datum Tid Evenemang
Onsdag 26/4 Kl. 18.00-19.30 Hur fejkade nyheter sprids på nätet
Kent Werne kommer på författarbesök.
Kent Werne är frilansjournalist, författare och föreläsare och har skrivit för flera medier om konspirationsteorier, sociala medier och politik.
Han är författare till bland annat Konspirationsfeber (2021), Allt är en konspiration (2018) och Du sköna nya hem (2010)

Pris: Fri entré
Plats: Vadstena bibliotek
Arrangör: Vadstena bibliotek



Vadstena Guideförening

Datum Tid Evenemang
Onsdag 8/3 Kl. 18.30-20.30 Arkeologi i Gropen, Sanden och munkarnas trädgård
Emma Karlsson, Östergötlands museum, föreläser. Med utgångspunkt i senare års arkeologiska undersökningar tar vi en titt på två ämnen: stadens försvarsverk och medeltida stadsgårdar som avhystes på 1500-talet. Föredraget kommer också beröra varför och hur arkeologiska.
Onsdag 22/3 Kl. 18.30-20.30 Vadstenas medeltida trädgårdar
Jens Heimdahl, arkeobotaniker på Arkeologerna, Statens historiska museer, föreläser. Källorna till vad som odlades i medeltidens trädgårdar har länge varit få och svårtolkade men under det senaste decennierna har ny kunskap tillkommit genom arkeologiska utgrävningar, bland annat i Vadstena. Resultaten ger i flera fall en ny bild av de olika kultur-växternas historia i Sverige och deras användning inom mat, dryck och medicin.
Onsdag 19/4 Kl. 18.30-20.30 Örtagården och Munkträdgården i källor och i nutid
Lennart Wallstedt föreläser.

Pris: 100 kr per person, 50 kr för medlemmar i Vadstena Guideförening. Kontant eller Swish på plats. Förhandsbokning via Salver.
Plats: Församlingshemmet, Vadstena
Arrangör: Vadstena Guideförening.



Naturskyddsföreningen Vadstena

Datum Tid Evenemang
Onsdag 22/3 Kl. 19.00
Naturskyddsföreningen Vadstena: Invasiva arter i Östergötland
Invasiva arter i Östergötland, Årsmöte
Lennart Wallstedt håller föredrag om invasiva arter i Östergötland.
Därefter sedvanliga årsmötes- förhandlingar. Vi bjuder på fika.
Pris: Gratis
Plats: Johan III:s väg 15 c, Vadstena
Arrangör: Naturskyddsföreningen Vadstena
Program vår och sommar 2023


Studiecirkel Centern/Vuxenskolan

Nyfiken på vår kommun - Vadstena

Nyfiken på vår kommun - Vadstena

Centerpartiet i Vadstena tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan inbjuder till studiecirkel om Vadstena kommun


Datum Tid Evenemang
Onsdag 25/1 Kl. 18.30-20.45 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
Mark- och exploateringschef Mikael Lilja presenterar sig och vad han arbetar med.
Se Mikael Liljas presentation över Mark- och exploateringsavdelning
Onsdag 8/2 Kl. 18.30-20.45 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
Sofie Jorsell presenterar sig och Infocenters verksamhet.
Onsdag 22/2 Kl. 18.30-20.45 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
Biståndshandläggare Anna-Karin Martinsson presenterar sig och sin verksamhet.
Onsdag 8/3 Kl. 18.30-20.45 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
Projektledare Susanne Rockler Stråkander presenterar sig och skolprojektet.
Onsdag 22/3 Kl. 18.30-20.45 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
Verksamhetschef Jessica Lind presenterar sig och informerar om äldrevården i Vadstena.
Onsdag 5/4 Kl. 18.30-20.45 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
Linda Wigren, ansvarig för elevhälsan, presenterar sig och elevhälsans verksamhet.
Onsdag 19/4 Kl. 18.30-20.45 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
Henrik Roshamn, livsstilsprojektet, presenterar sig och sin verksamhet.
Onsdag 3/5 Kl. 18.30-20.45 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
Stadsarkitekt Petter Frid presenterar sig och sin verksamhet.
Onsdag 24/5 Kl. 18.30-20.45 Nyfiken på vår kommun - Vadstena
Miljöchef Therése Engdahl presenterar sig och sin verksamhet.,

Föredragaren har ett anförande på 30-60 minuter. Sedan finns tid för frågor och därefter diskussion.
Pris: Fri entré. Kaffe och bulle till självkostnadspris
Plats: Stora sammanträdeslokalen i Rödtornet
Om ytterdörren är låst kan ni ringa Jan Engholm  0731-589316 eller Anders Agnemar  070-5477333.
Arrangör: Studiecirkel Centerpartiet i Vadstena / Studieförbundet Vuxenskolan



Släktforskarföreningen DIS-Filbyter

Släktforskarföreningen DIS-Filbyter

Datum Tid Evenemang
Torsdag 2/2 Kl. 19.00
Dis-Filbyter: Soldatforskning
Soldatforskning
Göran Åhäll föreläser.
Göran har under lång tid sysslat med släktforskning och har fördjupat sig extra mycket om mantalsforskning och soldater. Han kommer under den här föreläsningen att dela med sig av sina kunskaper kring soldater och soldatforskning med allt vad det innebär.
Torsdag 2/3 Kl. 19.00
Dis-Filbyter: DISGEN 2023
DISGEN 2023
Anders Lindman Hjalmarsson föreläser.
Nyheterna i Disgen 2023 är bland annat: Släktskapsträdet ger möjligt att se alla olika vägar som två personer är släkt. Du kan enkelt välja vilka gemensamma anor som ska visas. Du kan låta Disgen bygga källträdet åt dig. Du kan enkelt och automatiskt skapa en källhänvisning i källträdet genom att klistra in en kopierad källhänvisning från ArkivDigital eller Riksarkivet i notisens fält för ”Källa”. Du kan sedan skapa källan i Disgens källträd. Redigera orter har moderniserats så att det går att få en bättre överblick över allt som rör en ort eller plats utan att växla flik.
Torsdag 6/4 Kl. 19.00
Dis-Filbyter: Varför ska man välja DNA?
Varför ska man välja DNA?
Vi närmar oss påsken! Vi föreslår att ni börjar firandet med att lyssna till Leif Ax, som kan mycket om dagens tema - DNA.
Vi är säkert många som haft tankar på, eller redan gjort, ett DNA-test, men som inte har klart för oss hur vi ska göra, eller hur vi går vidare. Vart vänder man sig? Vilka test ska man beställa? Vad kostar det? Vad kan vi läsa ut av det svar vi får?
Det finns hur mycket som helst att lära i ämnet, men Leif kommer denna gång att ta det på en sådan nivå att vi alla har chans att hänga med, och han kommer att hjälpa oss reda ut de frågeställningar vi har.
Anmälan till Göran Åhäll (, 070-312 1002) senast den 5. april.
Pris: Fri entré. Kaffe och en smörgås serveras - föreningen bjuder.
Torsdag 4/5 Kl. 19.00
Dis-Filbyter: Tolkning (transkribering) av gamla handskrifter?
"Tolkning (transkribering) av gamla handskrifter”
Torbjörn Wahlström föreläser.

Anmälan till Göran Åhäll (, 070-312 1002) eller till Lillemor Casell (, 0709-422 457).
Pris: Fri entré. Fika och smörgås kostar 20 kronor, så ta med kontanter (avvikelser kan förkomma).
Plats: ABF Vadstena, Södra Vägen 30, Vadstena, (ingång bakom busshållsplatsen).
Arrangör: DIS-Filbyter



naturum Tåkern
Datum Tid Evenemang
Lördag 4/3 Kl. 13-14
naturum Tåkern: Kjell Antonsson
Omberg – en hotspot för biologisk mångfald
Kjell Antonsson berättar om en stor inventering av småkryp 2021. Flera nya arter för Östergötland, Sverige och till och med norden.
Entré: fri entré.
Söndag 26/3 Kl. 13-14 Prata med barn om klimatet
Gretaeffekten, artdöden, klimatstrejk, flygskam och permakris. Bland de senaste årens nyord i svenskan finns det många ord som är kopplade till klimatförändringarna. Klimatet får en allt större roll i samhällsdebatten vilket är viktigt men det gör också att många barn redan tidigt i livet känner en oro för framtiden. 6 av 10 unga är oroliga för klimatet och bara hälften känner hopp om att vi kan lösa jordens klimatproblem på ett bra sätt. Många unga känner sig ensamma i sin oro och vi som vuxna kan göra skillnad! Det kan vara svårt att veta hur man ska prata med barn om klimatet och framtiden. Därför har vi bjudit in Frida Berry Eklund som är klimatinspiratör och författare till boken ”Prata med barn om klimatet”. Hennes driv i klimatarbetet startade när hon blev mamma.
”Vi har extremt lite tid på oss att ställa om våra samhällen, annars riskerar vi att lämna över en värld i kaos till våra barn. Vi föräldrar drivs av kärleken till våra barn och den drivkraften kan förflytta berg! Den måste vi använda för att driva på för förändring.” – Frida Berry Eklund
naturum Tåkern bjuder alla som går på föredraget på kaffe och te från 12:30.
Entré: fri entré.
Plats: Filmsalen, naturum Tåkern.
Söndag 23/4 Kl. 13-14
naturum Tåkern: Per Jensen
Skönhet och skräck i fågelvärlden – om parningsmönster, sexuellt urval och evolutionens irrgångar
Per Jensen berättar om en aspekt av evolutionen som självaste Darwin hade problem att förklara. Hur kan underliga, vackra och ibland skrämmande utseenden och beteenden ha utvecklats när de uppenbart försvårar livet? Och vad är sambandet mellan skäggdoppingens färggranna hjälm och den plattnosade mopsens stora ögon?
Entré: fri entré.
Lördag 3/6 Kl. 13-14 Klimatkrisens Sverige
Föredrag med Erika Bjerström
Klimatkrisen kan kännas både avlägsen och svår att greppa. Forskare säger att ”det går snabbare än vi trodde”, ändå kan det vara svårt för oss människor att förstå hur de förändringar i vädret vi ser idag kommer ha en stor påverkan på vår framtid. Därför har vi bjudit in SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström för att prata om klimatkrisens Sverige vilket hon också skrivit en bok om. Hon har träffat forskare som berättar om sina senaste upptäckter. Från Abisko till Ystad kommer Sverige nu förändras för evigt. Sverige blir grönare, varmare och blötare. Vad kommer hända med blåbären, fjällen, bofinken, och gäddan? Kommer främmande växter och djur ta över? Vad tror forskarna kommer hända med Östergötlands skogar och sjöar?
Naturum Tåkern bjuder alla som går på föredraget på kaffe och te från 12:30.
Entré: fri entré.
Söndag 20/8 Kl. 13-14 Möt nattens arkitekter
Malin Larsson är en av de främsta experterna på nattsländor. Hon kommer med stort engagemang och kunskap berätta om dessa fantastiska småkryp som fascinerar, inte minst på grund av sina arkitektritade hus. Malin kommer ha med levande exemplar som vi får titta på. Efter föredraget finns också möjlighet att följa med ut för att leta nattsländor. Är vädret rätt kommer vi sätta ut en fälla dagen innan som vi vittjar efter föredraget.br> Föredraget kommer framför allt vända sig till vuxna men intresserade barn är självklart också välkomna!
Entré: fri entré.
Lördag 11/11 Kl. 13-14
naturum Tåkern: Översvämning i Linköping, Corren, 2018
Hur behöver Östergötland anpassas för ett förändrat klimat?
Till detta föredrag har naturum Tåkern bjudit in Magnus Mateo Edström som samordnar klimatanpassningsarbetet i Östergötland. Han kommer berätta om hur riskerna kopplat till ett förändrat klimat ser ut i Östergötland och hur vi behöver anpassa vårt samhälle så att det är livskraftigt även i framtiden. Vilka delar av Östergötland är känsligast? Vad görs redan idag och vad skulle vi behöva göra mer av?
Naturum Tåkern bjuder alla som går på föredraget på kaffe och te från 12:30.
Entré: fri entré.

Pris: Se ovan
Plats: Filmsalen, naturum Tåkern
Arrangör: naturum Tåkern