Boksläpp


Datum Tid Evenemang
Fredag 17/1 Kl. 17.00
Vadstena unga Teater 2013-2023: 10 år
Vadstena unga Teater 2013-2023: 10 år
Boksläpp, boksamtal, dryck, minnen, specialpris endast 135 kr första dagen + mängdrabatt. Köp till dig själv och en vän. Välkommen!
Plats: Salong Paradiset, Föreningshuset Vadstena, Stockmakaregatan 8
Arrangör: Vadstena unga Teater


Sancta Birgitta Klostermuseum


Datum Tid Evenemang
Torsdag 23/1 Kl. 19.00 Korset på pilgrimsvandring
Föreläsning med Hans-Erik Lindström.
Hans-Erik Lindström är pilgrimspräst och författare och startade Sveriges första pilgrimscenter i Vadstena. Kom och lyssna på hans tankar kring korset, och ta tillfället i akt att se utställningen With love to Ukraine, som vandrar vidare efter 25 januari.
Pris: 100 kr

Torsdag 27/3 Kl. 19.00-20.30
Östergötlands Museum: Inlåst & Utanför
Inlåst & Utanför
Föreläsning med historiker Björn Ivarsson Lilieblad och invigning av utställningen Inlåst & Utanför: Synen på människor genom historien – om funktionsnedsättning och institutionsvård.
Torsdag 10/4 Kl. 19.00 Krigsmanshuset i Vadstena: Ett hem för stormaktens sårade soldater
Föreläsning med historiker Erik Petersson
Plats: Sancta Birgitta Klostermuseum
Arrangör: Sancta Birgitta Klostermuseum I samarbete med Vadstena Guideförening & Folkuniversitetet

Plats: Sancta Birgitta Klostermuseum
Arrangör: Sancta Birgitta Klostermuseum
Programblad Kulturkvällar vår 2025



Klosterkyrkans vänner

Klosterkyrkans vänner
Datum Tid Evenemang
Lördag 25/1 Kl. 15.00 Tavullia – Vår italienska vänförsamling
Varje sommar gör konfirmander och äldre ungdomar i Vadstena pastorat en bussresa till norra Italien. Målet är den lilla staden Tavullia, tre mil söder om Rimini. Hör församlingspedagog Peter Wigren berätta om hur Vadstena fick en katolsk vänförsamling, och vad de här resorna betyder i ungdomsarbetet.
Pris: 100 kr, gratis för medlemmar
Plats: Församlingshemmet, Vadstena
Lördag 29/3 Kl. 15.00 Klosterkyrkanes Vänner: Martyrhelgonet Sankt Botvid
Martyrhelgonet Sankt Botvid
Maja Hagerman, berättare och producent, har tackat ja att berätta om Helgonkulten kring St. Botvid vid tiden när Sverige blev ett rike.

Martyrhelgonet Sankt Botvid är både välkänt och okänt. Botkyrka kommunvapen visar en heraldisk Botvid med yxa och fisk i handen. Alla som färdas på E4an söder om Stockholm passerar Botkyrka tornförseedda gråstenskyrka, men bullervallar och byggnation hotar dölja byggnaden för resenärerna. Botvid uppfattas lätt som en mytisk gestalt i medeltida legend, en vältalig missionär, men också en mästerfiskare som blev ihjälslagen och utförde mirakler efter sin död. Maja Hagerman har under flera år grävt djupt i både arkeologiska och historiska källor, och finner en högst verklig person som verkade i en brytningstid, tidigt 1100-tal, när tanken på det kristna kungadömet rotade sig i landet. Hon har skrivit om Botvid i en essä i Minnesbrunnen, och har i samarbete med Svenska kyrkan gjort en film som kan ses på Youtube.

Pris: 100 kr, gratis för medlemmar
Plats: Arken, Vadstena Folkhögskolan

Klosterkyrkans Vänner.




Senioruniversitetet Motala/Vadstena

Senioruniversitet Motala/Vadstena

Vårens tema i Vadstena: ”Någonting att äta och någonting att dricka…”

Senioruniversitetet: Ur grönsakslandet – från jord till bord till mage

Mat och dryck är inte bara något som vi alla behöver utan också något som intresserar de flesta människor. I Sverige ges hundratals kokböcker ut varje år trots att nätet förser oss med rikligt med tips på goda maträtter och njutbara drycker. På TV kan vi titta på hur kockar och bagare överträffar varandra i utsökta matskapelser och spännande drycker. Så nog är mat och dryck mycket centralt för oss människor. I vårens föreläsningsserie kommer vi att få veta mer om goda ostar, smakrikt kaffe, traditionell teceremoni och hälsosam och god vegetarisk kost.


Datum Tid Evenemang
Måndag 3/2 Kl. 14.00-15.00 Ur grönsakslandet – från jord till bord till mage
Föreläsare: Malin Granlund Feldt, grönsaksodlare och matälskare
Malin Granlund Feldt berättar om 20 års odlarmödor i Tåkerns trädgård i Herrestad, om fadäser och lyckokast. Hur går det att odla sparris i Tåkerns lerjord, och blir det någon tryffel under hasselbuskarna? Vad är skillnaden mellan fruktträdgård och skogsträdgård? Malin har testat att odla det mesta med varierande framgång, och presenterar här några av sina favoriter och hur man kan tillaga dem. Det blir en grönsaksresa från vår till vinter. Ni får bekanta er med några trotjänare att hålla i handen under bistra tider, såsom vår svenska kålrot. Vad händer i kroppen när man ä ter grönsaker, och vad är det för magiskt med surkål?.
Måndag 24/2 Kl. 14.00-15.00 Ostarnas fantastiska värld
Föreläsare: Staffan Linde, “ostkonisör”
Ett lättsamt kåserande kring ostarnas fantastiska värld och en gnutta vettigt vetande att briljera med i goda vänners lag. Staffan Linde berättar högt och lågt om något vi älskar djupt, nämligen ostar. Han kommer att ge oss tips och berätta om lagring, hållbarhet, och dryckeskombinationer som kommer väl till användning när samtalsämnena tar slut vid middagsbordet.
Måndag 3/3 Kl. 14.00-15.00 Min kafferesa
Föreläsare: Mike Isaksson, kafferostare
Mike, Vadstenas alldeles egna kafferostare, delar med sig av sin djupa passion för kaffebönor och smaker. I Sverige håller vi oss ofta till de mer traditionella smakerna, men när du kliver in i kaffevärlden öppnar sig en helt ny dimension av dofter, smaker och variationer. Föredraget avslutas med en kaffeprovning där ni som deltagare får upptäcka olika smaker och nyanser ni inte haft en aning om finns i denna värld.
Måndag 17/3 Kl. 14.00-15.00 Från dryck till teceremoni – hur kineserna skapar tefilosofi
Föreläsare: Grace Jianyin GUO, kinesisk teprovare och teceremonimästare
Från dryck till teceremoni – hur kineserna skapar tefilosofi Nuförtiden är te en del av vårt liv, men hur startade det från allra första början? Hur upptäcktes te och hur spreds det över hela världen? Varför kallas det tea eller te eller chai? Varför finns det olika sorters te? Många av oss har erfarenhet av vinprovning men känner ni till vad man kan förvänta sig av och uppskatta i en kinesisk eller japansk teceremoni? Alla dessa intressanta frågor kommer att besvaras under föreläsningen.

Kontaktinformation
Senioruniversitetet Motala/Vadstena
Evenemang i Vadstena, Sjögatan 14, 591 30 Motala
 0141-47 47 02

Anmälan: Ingen anmälan behövs till föreläsningarna.
Pris: Medlemmar i Senioruniversitetet betalar 50 kr, icke medlemmar 100 kr. Betala på plats med swish eller jämna pengar.
Plats: Vätternkyrkan
Arrangör: Senioruniversitetet Motala-Vadstena



Kulturförgreningen Ugglan

Torsdag 16 januari: 6 Milliards d'Autres (Dokumentär, Frankrike/världen, 2009, 78 min)
Söndag 19 januari: Columbus (Drama, USA, 2017, 99 min)
Söndag 26 Januari: Black Girl (Drama Frankrike & Senegal, 1966, 56 min)
Söndag 2 februari: Madeline's Madeline (Drama, USA, 2018, 89 min)
Torsdag 6 februari: Monte grande - What is Life? (Dokumentär, Schweiz/världen, 2005, 80 min, engelsk text)
Söndag 9 februari: Belle de jour - dagfjärilen (Drama/Kärlek, Frankrike, 1967, 100 min)
Torsdag 13 februari: Den stora skönheten (Drama/Komedi, Italien, 2013, 142 min)
Söndag 16 februari: Wiener-Dog (Drama/Komedi, USA, 2016, 84 min)
Söndag 23 Februari: Preludium (Drama, Danmark, 2008, 115 min)
Torsdag 27 februari: The Science of Sleep (Komedi/Kärlek, Frankrike/Italien, 2006, 100 min)

Tid: Kl. 18.30 Vi öppnar 15 min före visningen.
Pris: Gratis för medlemmar. Medlemskap erhålls enkelt på plats.
Plats: Salong Paradiset, Föreningshuset Vadstena, Stockmakaregatan 8
Arrangör: Kulturförgreningen Ugglan


Vadstena Föreläsningsförening

Vadstena Föreläsningsförening
Datum Tid Evenemang
Tisdag 21/1 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Agneta Nyholm
DEN STORA MODERN OCH HEMLIGHETER VÅRA ORTNAMN DÖLJER
Agneta Nyholm, Författare och grundare av Sofiainstitutet
“Låt dig inspireras av historiens starka kvinnor och gudinnor och hur deras arv lever kvar i vår tid”

Följ med på en resa genom historien där vi möter Fröja, den forntida modersgudinnan, och följer hennes spår fram till jungfru Maria och Mariakulten. Vi dyker ner i arkivens gömmor, utforskar historiska kartor och upptäcker vilka hemligheter våra ortnamn döljer. Med lokala exempel från Vadstena avslöjar vi var Fröjas berg kan ligga, tolkar Rökstenen ur ett genusperspektiv och reflekterar över vad namnet Vadstena egentligen kan betyda. Låt dig inspireras av historiens starka kvinnor och gudinnor och hur deras arv lever kvar i vår tid.

Agneta Nyholm är en författare med en passion för kvinnohistoria och de lärdomar som historien kan ge oss för att skapa en trygg och hållbar framtid. Hon har skrivit 10 böcker, däribland Där mörker möter ljus – en resa i kvinnohistoria, och har sedan 2006 fördjupat sig i bland annat häxprocesserna i Ångermanland. Sedan 2018 har hennes forskning fokuserat på ortnamn och historiska kartor. Som grundare av Sofiainstitutet och med en djup förankring i naturens visdom, ser Agneta sitt arbete som ett sätt att vårda och föda fram insikter från historien till vår tid.

Denna föreläsning inkluderar en paus med förfriskningar. Föreläsningen förväntas därför bli ca 30 minuter längre än vanligt. Varmt välkomna!
Tisdag 28/1 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Johanna Bergqvist
LÄKEKONST OCH SJUKDOM UNDER SENMEDELTID TILL 1600-TAL
Johanna Bergqvist, doktor i historisk arkeologi
Online-föreläsning i samarbete med riksantikvarieämbetet
Vi prövar något nytt och tittar tillsammans på den här online-föreläsningen. Eftersom det är ett samarbete med riksantikvarieämbetet, där föreläsningen sänds i deras regi är föreläsningen gratis. Så här skrivet det om föreläsningen på sin hemsida glimmingehus.se:

”Hosta, sten, ögon- och tandvärk, tarmvred, feber, snuva, skabb, fransoser och allehanda barnkrämpor; vidare pesten…”. Det var de gängse sjukdomarna i Norden enligt renässansmannen Olaus Magnus (1555).

Med utgångspunkt i arkeologiska fynd och historiska källor berättar Johanna Bergqvist Rydén, doktor i historisk arkeologi vid Lunds universitet, om sjukdomsförståelse och behandlingar, och om dem som kunde erbjuda vård, under perioden senmedeltid till 1600-tal.

Entré: Gratis
Tisdag 4/2 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Lars Trädgårdh
VAD INNEBÄR DET ATT VARA SVENSK I DAGENS SVERIGE?
Lars Trädgårdh, historiker och professor
Tankar kring kulturkanon

Lars Trägårdh har sedan länge deltagit i det offentliga samtalet om svensk politisk kultur. Han har skrivit om nationalism, välfärdsstaten och samhällskontraktet Han leder ett mångårigt projekt om social tillit och det ömsesidiga förtroendet mellan medborgare och myndigheter och om hur tillit nivåerna varierar radikalt mellan kommuner och stadsdelar. Han leder för nuvarande regeringens uppdrag att ta fram en svensk kulturkanon. I den här föreläsningen berättar han för oss om sina tankar kring vad det innebär att vara svensk i dagens Sverige och arbetet med att ta fram kulturkanon.

Tisdag 11/2 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Linda Staaf
PLATSENS BETYDELSE FÖR HÅLLBARUTVECKLING
Linda Staaf, föreläsare, kursledare och naturupplevelseguide
“Alla människor har en roll att spela för platsen de lever på”

Den här kvällen berättar Linda om sin egen omställningsresa, där hon bland annat sålde sin villa och byggde ett mobilt Tiny House (småhus) på hjul. Hon delar också sina tankar om platsens betydelse och om att skapa förutsättningar för att livet och våra platser ska blomstra.

I Vadstena är Linda Staaf kanske mest känd för sitt arbete med naturupplevelser på Omberg och Vättern, samt för sin omställningsresa. En annan viktig del av hennes arbete är att föreläsa för turistdestinationer i hela landet om lokalsamhällets och platsens betydelse, där hon bland annat betonar att alla människors handlingar har betydelse oavsett vilken stol de sitter på, och att vi alla har en viktig roll att spela för den plats vi lever på.

I samarbete med SNF Svenska Naturskyddsföreningen.
Tisdag 11/3 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: MIN SYSTER NAZIDROTTNINGEN
MIN SYSTER NAZIDROTTNINGEN
Folke Schimanski (fil.mag.), journalist, författare och historiker
Hur långt ska man gå för att förstå?

Vera Oredsson är känd som Nazidrottningen. Hon har hållit fast vid nazismen i hela sitt liv och bland dagens nynazister fått status som inspirationskälla och en länk till Tredje riket. Vera har burit med sig sin övertygelse från sin tid i den nazistiska flickorganisationen BDM och från de ”Bruna systrarna”. Hennes bror Folke berättar för oss om hennes resa och den mentala grogrunden för hennes orubbliga hållning. Han frågar sig också hur långt ska man ”förstå”. Ska man rentav ursäkta henne?

Folke Schimanski är journalist, författare och historiker (fil.mag) . Han är också bror till Vera Oredsson, känd som Nazidrottningen. I sin bok Veras resa tecknar han ett porträtt av systern, som kom till Sverige med Vita bussarna våren 1945.

Tisdag 18/3 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Gyrit Hagman
SÅ IN I NORDEN!
Gyrit Hagman, psykiater, psykodramalärare och vissångerska
“Mycket att berätta om våra nordiska länder”

Gyrit Hagman som bor på Åland är en verklig Norden-vän som bott i alla nordiska länderna och talar deras språk. Hon är pensionerad psykiater, psykodramalärare och vissångerska som intresserat sig för visor från Island och Finland vilka hon sjunger på originalspråk till gitarr och dragspel. Från Åland har hon samlat gamla visor. Hon har även mycket att berätta från våra nordiska länder.

Föreläsningen genomförs i samarbete med Föreningen Norden som representeras av Kaisu Akselsdotter som medverkar som presentatör och moderator.
Tisdag 25/3 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Therese Furuskog (Fil. mag.) och Tom Carlsson (Fil. dr.)
HÄLLRISTNINGAR OCH HÄLLRISTARE!
Therese Furuskog (Fil. mag.) och Tom Carlsson (Fil. dr.)
Med människorna i centrum ser vi hur det var att leva för 3500 år sedan

Hällristningar är speciella på många sätt! På berghällarna kryllar det av bilder på skepp, vapen, människor och djur som ristades för över 3 000 år sedan. De är tidsdokument som aldrig upphör att fascinera. Tillsammans med nya arkeologiska forskningsresultat och hällristningar får vi höra om livet under äldre bronsåldern. Med människorna, hällristarna, i centrum ser vi hur det var att leva för 3 500 år sedan. Vad åt människorna och hur bodde de? Fanns det klasskillnader och hur var samhället organiserat? Varifrån kom bronset och hur såg dess väg hit ut? Det är några av de frågor som får svar under detta föredrag.

Theres Furuskog är filosofie magister i arkeologi och har sedan 2007 arbetat med att vårda och dokumentera hällristningar i Östergötland. Idag arbetar hon som antikvarie på Norrköpings stadsmuseum.

Tom Carlsson är filosofie doktor i arkeologi och har arbetat som fältarkeolog i Östergötland sedan 1992. Idag arbetar han som arkeolog på Arkeologerna SHM i Linköping.

Båda författarna har under hela sina yrkesverksamma liv arbetat med att förmedla och popularisera bilden av Östergötlands forntid. Hällristare och hällristningar är en bok som fortsätter berättandet i denna riktning. Det är den första populärvetenskapliga boken om hällristningar i Östergötland i en tid då hela Skandinavien lämnade stenåldern bakom sig och klev in i den första metallåldern, bronsåldern.

Tisdag 13/5 Kl. 19.00
Vadstena Föreläsningsförening: Klosterliljan
KNYPPLADE ARBETEN AV GULD OCH SILVER 1500 OCH 1600-TAL
Lena Dahréns, fil.dr. i textilvetenskap
“Knyppling i fokus”

2025 firas det Knypelåret i Vadstena. Ett år då knypplingen sätts i fokus på olika sätt. I samarbete med föreningen Centrum för svensk knyppling i Vadstena (CSKV) ordnar VFF därför en föreläsning på temat. Lena Dahrén berättar för oss om knypplade arbeten under 1500 och 1600 talet. Hon berättar om tekniker, mönster, utrustning, användning, återanvändning samtidigt som hon berättar om det historiska, ekonomiska och sociala kontexten.

Lena Dahrén arbetade som spetskonsulent 1983-2004. Hon är fil.dr. i textilvetenskap och disputerade 2010 på en avhandling Med kant av guld och silver: en studie av knypplade bårder och uddar av metall 1550-1640. Hon är nu fristående forskare inom samma område.

Entré: 100 kr, ungdomar och studerande gratis
Entréavgift betalas gärna med swish eller kontant. Tag med jämna pengar. Swishnr: 123 629 25 77.
Plats: Tornhuset, Vadstena Folkhögskolan om inget annat anges.
Arrangör: Vadstena Föreläsningsförening med flera.



Vätternkyrkan

Vätternkyrkan

Två fåtöljer och en golvlampa
Välkommen till kvällar om liv, död, pengar, tro, musik och en hel del annat!

Datum Tid Evenemang
Två fåtöljer och en golvlampa
Onsdag 12/2 Kl. 18.30-20.00
Två fåtöljer och en golvlampa: Joakim Sällquist - Foto: Patrik Ölvebäck
Foto: Patrik Ölvebäck
Två fåtöljer och en golvlampa
Välkommen till kvällar om liv, död, pengar, tro, musik och en hel del annat!
”Jag förlorade mig själv för att hitta mig själv igen”
Efter år av missbruk och kriminalitet slutade Joakim Sällquist att fly från sig själv. Under en psykos konfronterades han med sin sårbarhet. Där hittade han sig själv – och en kärleksfull Gud. Idag hjälper han andra – och arbetar som skådespelare, så framgångsrikt att han belönats med en guldbagge för Bästa manliga huvudroll.
Samtalet inramas av folkmusik på fiol som framförs av Fredrik Andersson.

Samtalen leds av journalisten Katarina Sandström Blyme.
Entré: Fri entré. Efter samtalet serveras en kvällsmacka för 40 kr.
Plats: Vätternkyrkan
Arrangör: Vätternkyrkan



naturum Tåkern
Datum Tid Evenemang
Lördag 17/5 Kl. 15-16
Lena Israelsson - Torvfri odling
Torvfri odling med Lena Israelsson
Lena Israelsson berättar varför torv är skadligt för miljön och hur du istället gör levande jord för bättre skördar. Torv har bildats långsamt under tusentals år i våra våtmarker, det är växtmaterial som inte bryts ner fullständigt på grund av de fuktiga miljöerna.

Torven lagrar stora mängder kol som frigörs när den bryts eller när våtmarker torrläggs, vilket innebär stora växthusgasutsläpp. Det allra bästa sättet att undvika torv är att inte köpa jord. Det är inte svårt alls att göra din egen jord. Vi har därför tagit fram flera recept från Lena Israelsson och Roger Nyström, som båda har odlat i eget jord under många år.

Entré: Gratis
Plats: Filmsalen, naturum Tåkern
Arrangör: naturum Tåkern



Birgittastiftelsen

Datum Tid Evenemang
Lördag 4/10
Söndag 5/10
Kl. 9.00-17.00
Kl. NN-NN
Birgittastifelsen
Birgittaseminarium: Liv och Lärdom före Rom
Birgittastiftelsen inbjuder till seminariedagar i Vadstena
Arrangör: Birgittastiftelsen


Studiecirkel Centern/Vuxenskolan

Nyfiken på vår kommun - Vadstena

Nyfiken på vår kommun - Vadstena

Centerpartiet i Vadstena tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan inbjuder till studiecirkel om Vadstena kommun

Höstens program är avslutat.
Välkommen tillbaka i vår 2025.

Föredragaren har ett anförande på 30-60 minuter. Sedan finns tid för frågor och därefter diskussion.
Pris: Fri entré. Kaffe och bulle till självkostnadspris.
Plats: Stora sammanträdeslokalen i Rödtornet
Om ytterdörren är låst kan ni ringa Jan Engholm  0731-589316 eller Anders Agnemar  070-5477333.

Arrangör: Studiecirkel Centerpartiet i Vadstena / Studieförbundet Vuxenskolan