Vi välkomnar dig att vandra på Ombergs stigar och vandringsleder och njuta av höstens färger. Som dagsbesökare vill du förmodligen bara ta korta promenader i vackra omgivningar och vandra i en timme eller två. Omberg erbjuder många möjligheter utanför dom klassiska vandringslederna. UpplevVadstena.se - regionens ledande besöksguide - presenterar här ett urval från norr till söder.
Alla turförslag börjar vid en parkeringsplats och återvänder till samma ställe. Vid enstaka startpunkter finns rastplats, vindskydd, grillplats och torrtoalett. Välkommen till Omberg under den vackraste tiden av året.
För bättre orientering erbjuder vi en översiktskarta och en karta för varje enskilt turförslag, både online (uMap) och som en utskrivbar version [pdf]. I uMap-versionen kan du aktivera din position och centrera kartan på den. Vi vill påpeka att det inte finns någon fullständig mobiltäckning på Omberg.
3,5 km. Beräknad tid 1 h 15 min
Ett privat initiativ från Borghamn inrättade denna naturstig på norra Omberg till Björkens lycka vid Vallgatan och Gretas trädgård mellan Vallgatan och f.d. Långebergsvägen. Innan djurgårdsepoken fanns odlad mark på norra Omberg. Området kallades Gretas trädgård. Minst fyra bosättare delade på 4-5 tunnland öppen jord. När Ombergs djurpark uppfördes belagstogs alla fastigheter och marken här blev odlad med spanmål och gräs till vinterfoder för kronhjortarna. 1805 upphörde djurgården och marken arrenderades till arrendatorn av Borg. Den sista som brukade jorden var Ernst Björk. Arrendet upphörde 1958 och all jord planterades med granskog.
Stigen börjar och slutar vid Brottsledet, följer delar av Ombergsleden och är märkt med vägvisare och röda markeringar (två röda punkter). Vid Björkens lycka och Gretas trädgård finns förklarande skyltar. Området har drabbat delvis hårt av stormen Gudrun. Det handlar inte om kalhygge.
Går du ner Vallgatan mot Borghamn och närmar dig platsen Borg, kan du ta en avstickare till Drottning Ommas Borg och njuta av utsikten över Vättern.
Faciliteter:
4,4 km. Beräknad tid 1 1/2 h.
Startpunkten är litet dold på Surmossevägen mellan Sjövägen och Vallgatan. Stigen upp till Ombergs mest spännande utsiktsplats är ganska brant. Därför tar turen en bekvämare väg förbi Surmossen, en kort sträcka över Vallgatan och sedan genom skog, öppen mark och Ragelskärr, tills man står vid branten och kan njuta av den spektakulära utsikten över Storpissans naturreservat samt Vättern mot Västra Götaland. Det är bara en kort sträcka tillbaka till parkeringen, dock som sagt brant.
Faciliteter:
3,6 km. Beräknad tid 1 h.
Promenaden går motosols runt Höje och följer Turistvägen, Vallgatan, Tillyvägen, Bastavägen och sedan
Nyhagenvägen till Nyhagenkärret. Där svänger man till vänster på Ombergsleden (Omberg runt leden/
Östgötaleden) och fortsätter genom skogen till Höje Lilläng och tillbaka till parkeringen.
Inga kraftiga backar eller konstigheter.
Vill ni gå med barnvagn, ta lilla Höjerundan (2,8 km) istället.
Faciliteter:
3,5 km. Beräknad tid 1 h
En uppskattad rundslinga som följer sista biten av Skogsslingan (Träd och buskar), passerar Ombergs (Sveriges) högsta gran, följer Bastavägen samt Tillyvägen till och med Mörkahålkärrets naturreservat. Genom reservatet leder spänger och sista biten går genom skogen tillbaka till Hjässatorget.
Faciliteter:
Foto: Jim Löfgren
4,1 km (alt. 4,0 km). Beräknad tid 1 1/2 h.
Turförslaget är 2 km kortare än Ellen Keys led och lättare att gå. Kan även passa barnvagnar. Turen startar vid "Dödisgropen" och leder genom bokskogen ovanför Södra Sjövägen. Från Skjutbanevägen följer man Ellen Keys led upp på Hjässan och via Hjässatorget och Mörkahålkärrets naturreservat tillbaka till Stocklycke.
Faciliteter:
3,1 km. Beräknad tid 1 1/4 h.
Ålebäcksrundan är en slinga i Sverkerättens och Alvastra klosterverksamhetens spår till Ålebäckens mynning i Vättern. Sverkersgården vid startpunkten var en kryptkyrka och Sverkerskapellet en ekonomibyggnad, som ingick i klostrets verksamhet. Bägge upptäcktes och utgrävdes av arkeologen Otto Frödin 1916-1919, som letade efter Sverkerättens stamgods och Kung Sverkers begravningsplats. På vägen passeras också Sverkerstenen vid landsvägen, där Kung Sverker ska ha mördats av sin tjänäre på vägen till Julottan i Västra Tollstads kyrka 1156.
Vid hög vattenstånd i Vättern och/eller Ålebäcken är den blött i Ålebäcksområdet. Stigen utmed Ålebäcken till Sverkerstenen är bara lätt trampad och ej befästigad och kan vara besvärligt att gå på. Alternativt kan man hålla sig litet högre på södra sidan av dalgången. Missa dock inte att tå den övre, gamla bron över bäcken för att komma till norra sidan och grinden till Sverkerstenen. Ta med stadiga skor!
Faciliteter: