Vadstenas museidagar 2019

Kartan syns bäst i helskärmsläge.Vadstenas museidagar 2019


Vadstenas museidagar 2019

1. Kameramuseet

Kameramuseet med skiftande bildutställningar drivs av Pressfotografernas klubb i samarbete med Slottsgården. Här finns cirka 500 kameror i montrarna, allt från glasplåtarnas tid till digitalåldern. Dessutom många minnesbilder från åren som gått. Öppet 9-16.
www.slottsgarden.se


2. Leksaksmuseet

Leksaksmuseet på Slottsgården är en sann nostalgitripp. Här finns dockor, bilar och mycket annat från mormor och morfars tid. Skratta och minns leksaker från alla decennier på 1900-talet. För både stora och små. Öppet 9-16.
www.slottsgarden.se


3. Wadstena-Fogelsta Järnväg

Wadstena-Fogelsta Järnväg (WFJ) är Sveriges äldsta bevarade smalspåriga järnväg. Under Vadstena museidag erbjuds guidningar på stationsområdet, visning av järnvägens nyinvigda smedja samt visning av lok och vagnar. Vi kommer även att erbjuda hyttåkning regelbundet under dagen (kostnad 50 kr).
www.wfj.se


4. Sancta Birgitta Klostermuseum

Ett kungligt palats som blev kloster. Möt nunnor, korsriddare och pilgrimer och se unika textilier. Både vuxna och barn bjuds även in att klä ut sig till nunna eller riddare.
Öppet mellan 12-16. Guidning kl. 13.
wwww.klostermuseum.se


5. Skulpturmuseet Gottfrid Larssongården

Den vackra gamla Möllergården är en östgötsk motsvarighet till Millesgården på Lidingö. Den visar skulpturer av östgötafödde Gottfrid Larssons (1875-1947) i olika stadier av fullbordan, inte minst hans största skulptur Järndragarna. För bokning av visning: Göran Söderström 073-247 78 11.


6. Vadstena Spetsmuseum

Knypplingen i Vadstena är känd sedan 1600-talet. Museet visar mönster, spetsar och teknik. På våra utställningar kan man se den gamla knyppeltraditionen fram till dagens mera fria knyppling.
www.spetsmuseet.se


7. Vadstena Slott

Välkommen till ett av nordens bäst bevarade renässansslott! Slottet började byggas som en försvarsborg 1545 av Gustav Vasa men blev senare utbyggt till ett magnifikt renässanspalats av Gustavs son Johan III. Under 16- och 1700-talet beboddes slottet av änkedrottningen Hedvig Eleonora innan hon avled 1715 och byggnaden slutade användas som bostad.
På slottet finns idag både mörka kanongångar, kungliga sängkamrar, vidsträckta salar och den storslagna slottskyrkan.
Öppet för guidning lördag kl. 14.00 (130 kr förvuxen, 120 kr för pensionär/student, 90 kr för barn.
www.vadstenaslott.com


8. Vadstena Stadsmuseum

Stadsmuseet skildrar Vadstena från 1400-talet och framåt med fokus på stadsbornas historia och det vardagsliv som levts här. Vadstena Stadsmuseum är sedan 1949 inrymt i en medeltida byggnad strax intill Rådhuset.
www.facebook.com/vadstenastadsmuseum
www.vadstenastadsmuseum.se


9. Skateboardsmuseum

Ett av Vadstenas mest udda museum finner du i Borghamn - Lasse Söderbergs skateboardmuseum. Museet ligger i Borghamn och bjuder på brädor, hjul, skor, hjälmar, knäskydd, spel och affischer i en salig blandning. Under museidagarna visas filmen "Hooked for life", en dokumentär om svensk skateboardhistoria. Filmen är gjord av Staffan Hildebrand.
www.medialoppis.se


10. Stenmuseum, Örberga

I tiondeboden (sockenmagasinet) vid Örberga kyrka finns ett litet stenmuseum med en kopia av ett tidigkristet gravmonument (Eskilstunakista). Museet är obemannat, men öppet för allmänheten under Vadstena museidag.


11. Brandmuseum

I källaren under brandstationen visar Brandmuseet utrustning från 1870-talet och framåt, Dokument på beställningar på utrustning och byggnationer, protokoll från Stadsfullmäktige om olika beslut. Många bilder på bränder och filmer som från Hotellbranden 1961.


12. Orlunda Radiostation

Under åren 1961-1991 sände Orlunda långvågsstation ut Sveriges Radio P1 med två långvågssändare på 300 kW vardera. Centrummasten rasade av ett åsknedslag år 1970. och den sista ringmasten fälldes 1995. Radiostationen konstruerades med en meter tjocka betongväggar för att kunna motstå dåtidens kärnvapen. Idag fungerar byggnaden som museum. Öppet 10-16. Entré inkl. guidning 50 kr.
Lena Klasén,  070-5143 500,


Vadstenas museidagar 2019