Vadstena Guideförening
Kontakt: Vadstena Guideförening, www.vadstenaguide.se,  0705-420043


Vadstena Guider

Det historiska Vadstena

Vadstena är en av de klart lysande historiska pärlorna i Östergötland. Det är magiskt att bara gå i de smala gränderna och utmed den vackra Vättern. Tillsammans med våra kunniga guider får ni historien berättad på ett kunnigt och spännande sätt och minnet blir bestående!


Birgittavandring

En rundvandring i Klosterområdet där vi får höra berättelsen om Heliga Birgitta, som genom sina nedtecknade uppenbarelser fick påven att godkänna den nya klosterorden, Birgittinorden. Vandringen avslutas i Klosterkyrkan.


Klosterliv förr och nu

Vandringen startar på Gräsgården. Här får vi veta hur Heliga Birgittas första kloster växte fram och hur klosterlivet levdes på medeltiden. Vi vandrar sedan vidare till det nuvarande Birgittinklostrets trädgård och berättar om dagen klosterliv. Vandringen avslutas i Birgittasystrarnas kyrka.


I historiska kvinnors spår

Historien rymmer många kvinnoöden, vissa kända – andra glömda. Följ med på en vandring, där ni får lära känna några av de kvinnor som utgör Vadstenas historia.


Vadstenas hospitalshistoria

Följ med på en vandring bland de välbevarade hospitalshusen från grundaren Mårten Skinnares 1500-talshus till nutidens Rättspsykiatriska klinik.


Trädgårdsvandring i klosterområdet

Vi gör en vandring genom 800 års trädgårdshistoria. Hur har trädgårdarna påverkats genom seklerna när nya verksamheter flyttat in? Vi börjar med 1200-talspalatsets lustträdgård och avslutar i den nutida Munkträdgården.

Resa i Östgötabygd

Vadstenaguiderna samarbetar gärna med inkommande bussar och bussbolag och gör då guidningar i Vadstena med omnejd såsom Bjälbo, Skänninge, Alvastra, Tåkern och Omberg.


"Att tillse de olycklige"

Året är 1878 och Hedvig Svanbeck är sjukförestånderska vid Wadstena hospital. Följ med på en vandring genom det välbevarade hospitalsområdet och hör henne berätta om patienternas och personalens liv vid hospitalet. Den gestaltade guidningen börjar vid Tornhuset på Folkhögskolan och avslutas på Dahlströmska Gården. Där berättas om de 13 herrarna som var intagna vid den här tiden och gruppen får uppleva interiören de levde i, full av omsorg, hantverk och skräddarsydda lösningar.


Från palats till kungligt slott

Folkungaättens kungar och drottningar levde glada dagar i palatset, som sedan blev kloster. Ni möter några av dem under denna dramatisering, som tar er vidare till Vasaborgen. Där möter ni avslutningsvis delar av Gustav Vasas familj, bland dem den sista som bebodde slottet, änkedrottning Hedvig Eleonora.


Vadstenas handel från dåtid till nutid

Under denna vandring möter ni hög och låg, från unionsdrottning Margareta till Fläsk-Johanna och allt däremellan. Under 1300- och 1400-talen blomstrade handeln i det medeltida Vadstena, där klostret bidrog genom talrika pilgrimer. Spetstillverkningen har fortsatt att ge Vadstena dess profil:
”Vadstena, en stad med spetskompetens”.


Skvaller och skandal

Turen leds av en piga som vandrar genom historien. På vägen möter gruppen ett flertal personer, som vet att berätta sanning och sägen om det som timat haver i kloster, slott och koja....


Vadstena Stadsmuseum

Stadsmuseet skildrar Vadstena från 1400-talet och framåt med fokus på stadsbornas egen historia och det vardagsliv som levts i städer förr. Vadstena Stadsmuseum är sedan 1949 inrymt i en medeltida byggnad strax intill Rådhuset. Verksamheten drivs av ideella krafter i form av Vadstena museiförening som grundades 1934.


Vadstena Stadsmuseum. Foto: Bernd Beckmann

Holmska Möbler

Vadstena Stadsmuseum. Foto: Bernd Beckmann

Utställning på nedre plan


Tur runt Rådhustorget och/eller visning av Vadstena stadsmuseum

Vi visar alla byggnader runt Rådhustorget, de representerar alla århundraden sedan medeltiden. Sedan går vi in i museet och berättar om vadstenabor och vardagslivet förr, skrönor och fakta i en av de bäst bevarade stadsmiljöerna i Sverige. Man kan också se utställningen på egen hand.


Vadstena Stadsmuseum. Foto: Bernd Beckmann

Vadstena Stadsmuseum

Udd Jönssons Hus. Foto: Bernd Beckmann

Udd Jönssons Hus


Visningen tar ca 1-1½ timma och kostar 500:-.

Kontakt

Mejla  eller ring  010-476 87 31 för att boka.